Nekategorizirano, Stajališta

WWF: Mura, Drava i Dunav dio globalnog cilja obnove 300.000 kilometara rijeka

Prva UN-ova konferencija o vodama potaknut će revitalizaciju 300.000 kilometara rijeka diljem svijeta, a dio tog globalnog cilja obnove su i Mura, Drava i Dunav, takozvana “Europska Amazona”, objavila je u srijedu, na Svjetski dan voda, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.

“Ovogodišnji Svjetski dan voda govori o žurnom rješavanju krize u vezi s vodom. Na dan kada započinje prva UN-ova Konferencija o vodama u posljednjih 46 godina, sve je jasnije da se šesti Cilj održivog razvoja (SDG 6) – čista voda i sanitarni uvjeti za sve do 2030. – neće ostvariti. A jedan od ciljeva koji će se ovom konferencijom potaknuti je i revitalizacija 300.000 kilometara rijeka diljem svijeta, u kojoj naša regija sudjeluje zahvaljujući projektu obnove Europske Amazone”, priopćeno je iz WWF Adrije.

UN-ova Konferencija o vodi 2023. održat će se od 22. do 24. ožujka u New Yorku.

Ivana Korn Varga koja u WWF Adriji provodi projekt „Obnova Europske Amazone“, kaže kako uspostavljaju operativnu skupinu u kojoj će se naći stručnjaci iz sektora poljoprivrede, šumarstva, vodnog gospodarstva i zaštite prirode, koji će zajedno, na razini zemalja kroz koje se proteže prvi svjetski UNESCO-ov petodržravni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, surađivati s lokalnim stanovništvom s ciljem obnove rijeka u “Europskoj Amazoni”.

“Tako ćemo dati doprinos UN-ovom Desetljeću obnove ekosustava“, ističe Korn Varga.

Napominje kako se u moderno vrijeme značajno utjecalo na rijeke i prirodna područja koja se uz njih nalaze, u zapadnoj Europi je to bilo više nego kod nas, no svugdje je utjecaj tih promjena vidljiv kroz slične probleme s kojima se danas susrećemo u ekosustavu.

“Poplavna područja su isušena i prenamijenjena u poljoprivredna zemljišta. Tok rijeka se kratio presjecanjem meandara, a same rijeke i njihovo meandriranje zaustavilo se izgradnjom obaloutvrda i nasipa. Zbog izgradnje hidroelektrana smanjio se prinos sedimenta, a sve je to rezultiralo spuštanjem razine korita rijeka i podzemnih voda, kao i na gubitak veze koju rijeka ima s poplavnom dolinom. Tako su smanjeni retencijski kapaciteti kod velikih vodnih valova, zbog čega voda brže otječe i ne zadržava se na području gdje je i sve veći utjecaj suša”, kažu iz WWF Adrije.

Klimatske promjene imaju znatan utjecaj na ovaj problem, no rješenja postoje, napominje Korn Varga, dodavši da nam zakonodavstvo Europske unije pruža podršku kako bi se adekvatnije nosili s tim problemima.

Projekt “Revitalizacija Europske Amazone” podržava Endangered Landscapes Programm (Program za ugrožene krajolike), kojim upravlja Cambridge Conservation Initiative u partnerstvu s Arcadijom, dobrotvornim fondom Lisbet Rausing i Petera Baldwina. (Hina)