Aktivizam, Nekategorizirano

WWF Adria poziva na bolje upravljanje vodama

WWF Adria pozvao je u ponedjeljak, u povodu Svjetskog dana voda, na bolje upravljanje vodama ako se želi očuvati pitku vodu, što je nužno jer je voda ograničeni resurs.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva donositelje odluka, ali i sve građanke i građane, da osvijeste važnost vode, zaštite vodne resurse i pridonesu očuvanju nezamjenjivog resursa bez kojeg život na Zemlji ne bi bio moguć, kaže se u priopćenju.

Globalna potražnja za vodom svake godine raste, procjenjuje se da će do 2050. godine narasti i do 55 posto, najviše zbog rastuće proizvodnje.

Istovremeno se gotovo dvije trećine svjetske populacije barem mjesec dana u godini suočava s redukcijama vode.

Izazovi i rizici dostupnosti pitke vode svake godine će biti sve veći ako ne promijenimo način ophođenja vodom i ne shvatimo da će slavina jednom presušiti, upozorava WWF Adria.

Hrvatska je zemlja bogata pitkom vodom, zbog čega se nerijetko dostupnost pitke voda uzima zdravo za gotovo.

Desetljećima se vodnim resursima loše gospodari – od zagađenja otpadnim vodama i otpadom, izgradnjom malih hidroelektrana i neodrživih brana, do nekontroliranog iskapanja šljunka i pijeska, sječe šuma uz rijeke, betonizacije i kanalizacije prirodnih vodotoka.

WWF Adria ističe da još uvijek ima vremena za zaustavljanje krize i poziva sve da budu dio toga rješenja. (Hina)