Inicijative, Nekategorizirano, Stajališta

Prva hrvatska Etična banka imat će sjedište u Dugoj Resi

Duga Resa, Foto: TZ
Duga Resa, Foto: TZ

Prva etična banka u Hrvatskoj imat će sjedište u Dugoj Resi. Iz Zadruge za etično financiranje najavljuju da bi banka trebala biti osnovana za nekoliko mjeseci, dok će uređenje sjedišta ipak malo pričekati.

Etična banka bit će prva financijska institucija u Hrvatskoj čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj lokalnih zajednica, kroz financijski održive društveno te ekološki odgovorne projekte. Osim financijske, banka će svojim članovima osigurati i drugačije oblike podrške, od pisanja EU projekata, marketinške ili pravne podrške do traženja tržišta, smanjivanje rizika u poslovanju, od čega bi velike koristi mogli imati OPG-ovi, LAG-ovi, kao i poduzetnici početnici. Etična banka bit će u vlasništvu svojih klijenata, a to mogu biti fizičke i pravne osobe, gradovi, općine, udruge.

“Kamate u etičnim bankama su bitno niže nego u komercijalnim. Sigurnost ulaganja je puno veća, imaju svega između 1 i 2% loših kreditnih plasmana i u svakom obliku financiranja ovo je banka koja je doslovno u vašem suvlasništvu i koja se postavlja kao partner. Zato nema ni valutnih klauzula, zvjezdica, sitnih slova i slično.”, kaže Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, koja stoji iza projekta etične banke i koja trenutno ima više od 400 članova, tvrtki, obrta, udruga, općina i gradova, koji su uplatili članski ulog 2.500 kuna, uz dopunski ulog koji ovisi o veličini pravnih osoba .

Da bi etična banka počela s radom treba zadovoljiti uvjete o visini kapitala:

“Taj potreban kapital je 100 milijuna kuna i vjerujemo da ćemo aktivnostima koje provodimo do kraja šestog mjeseca, ili početka sedmog, doseći taj potrebni kapital i time ostvariti sve uvjete da ubrzo nakon toga i banka počne s radom.”, najavljuje Jeras, kao i da je plan da sjedište etične banke bude u jednom starom mlinu u Dugoj Resi, što će se dogoditi kroz dvije do tri godine.

“Sjedište u Dugoj Resi je upravo zbog toga što je Grad Duga Resa prvi prepoznao potencijal etične banke i to se onda pratilo konkretnim planiranjem smještanja sjedišta u grad Dugu Resu. Dodatno to nam je zanimljivo jer želimo pokazati da potencijal leži izvan Zagreba, da su najveći potencijali razvoja u ruralnim područjima, manjim mjestima i sredinama i smještanjem izvan Zagreba želimo simbolički pokazati našu opredjeljenost decentraliziranom razvoju Hrvatske.”, rekao je Jeras.

Preuzeto sa portala: Lokal.hr