Hrvatska, Nekategorizirano

Zašto je financijska pismenost važna za nastavak obrazovanja?

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) objavio je novu publikaciju „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ čiji je cilj informirati učenike, studente i njihove roditelje o tome kako odabrati studij i osigurati njegovo financiranje. Cjeloviti tekst publikacije dostupan je na ovdje.

Više od trećine studenata ima ozbiljne financijske poteškoće* vezane za pokrivanje troškova studija i života, dok oni s najizrazitijim poteškoćama ili uopće nemaju priliku za studiranje ili zbog financijskih problema napuštaju studij. Upravo su zato financijska pismenost i vještine financijskog planiranja bitne kako bi se srednjoškolci i njihove obitelji na vrijeme počeli planirati izvore za pokrivanje troškova studiranja, a studenti bolje upravljali osobnim financijama. Iako većina studenata u Hrvatskoj prvu godinu studija upisuje bez plaćanja školarina*, dio studenata upisuje privatne studije koji se plaćaju ili upisuju studij kao izvanredni studenti, koji također plaćaju studij. Ujedno, dio studenata će nakon prve godine ipak morati plaćati barem dio školarine. Međutim, školarine nisu jedini trošak studija, uz njih treba zadovoljiti osnovne životne potrebe poput prehrane i smještaja, ali i druge troškove poput prijevoza, troškova odjeće pa i slobodnog vremena. Prosječno, ukupni semestralni troškovi studenata u 2014. godini iznosili su 15.417 kn, od čega 2.693 kn čine troškovi studija, a 12.724 kn troškovi života*.

Kako bi se pokrili ti troškovi, potrebno je osigurati izvore prihoda. Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT V za Hrvatsku za 2014. godinu, obitelj je trenutačno primarni izvor financijskih sredstava za studente. Kako bi se ona rasteretila, važno je razmotriti i druge moguće izvore prihoda, poput stipendija ili studentskih poslova. Stipendije dodjeljuje čitav niz institucija i organizacija iz svih sektora društva – vladinog, nevladinog i privatnog. Najbolje mjesto za početak potrage za stipendijom je portal www.stipendije.info, najveći i najažurniji internetski portal o mogućnostima stipendiranja u Hrvatskoj. Što se tiče pronalaska posla, važno je upoznati se s mogućnostima rada preko Studentskog servisa, koje imaju svi redoviti studenti, ali i maturanti u roku od tri mjeseca od dana maturiranja. Više informacija možete pronaći na internet stranici .

Publikacija „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ rezultat je istoimenog projekta koji je proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

* Šćukanec, N., Sinković, M., Bilić, R., Doolan, K. i Cvitan, M. (2016). Socijalni i ekonomski uvjeti studentskog života u Hrvatskoj: nacionalno izvješće istraživanja EUROSTUDENT V za Hrvatsku za 2014. Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.