Nekategorizirano, Svijet

Prvi digitalni narativ Fonda za humanitarno pravo – „Deportacija izbjeglica iz Srebrenice“

U susret 25. godišnjici genocida u Srebrenici, Fond za humanitarno pravo (FHP) predstavlja svoj prvi digitalni narativ „Deportacija izbjeglica u Srebrenici“, nastao na osnovu istoimenog Dosijea koji je FHP predstavio javnosti u lipnju 2017. godine, navodi se u priopćenju Fonda za humanitarno pravo,

Nakon pada enklave Srebrenica u lipnju 1995. godine, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ubili su više tisuća Bošnjaka. Malobrojni su uspjeli da preko Drine prebjegnu na teritorij Srbije. Umjesto spasa od masovnih streljanja, vlasti Srbije su ih vratile u Bosnu i Hercegovinu, u ruke VRS-u. Od 30 muškaraca za koje je FHP u svom istraživanju došao do podataka da su prebjegli u Srbiju, samo su šestorica preživjela. Ostali su ubijeni, a većina se i dalje vodi kao nestale osobe.

U digitalnom narativu, pored opisa događaja, nalaze se i brojni dokumenti koji ukazuju na odgovornost Srbije za ove događaje. Digitalni narativ, zajedno sa Dosijeom, predstavlja solidnu osnovu za dalja istraživanja o ovoj temi. Digitalni narativ je dostupan na sljedećem linku.