Nekategorizirano, Stajališta

Pučka pravobraniteljica: U mjere pomoći uključiti i organizacije civilnog društva

Organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u zaštiti i promicanju ljudskih prava, prvenstveno kroz pružanje podrške svima kojima je potrebna posebna pažnja, poput starijih ili osoba s invaliditetom, socijalno ugroženih, djece, mladih, pripadnika nacionalnih manjina, beskućnika i drugih. Unatoč njihovoj važnosti, nisu obuhvaćene Vladinim mjerama pomoći u prevladavanju posljedica epidemije koronavirusa, navela je Koordinacija za očuvanje digniteta udruga u Republici Hrvatskoj u svojoj pritužbi pučkoj pravobraniteljici, navodi se u priopćenju na stranici Pučke pravobraniteljice koje prenosimo u cjelosti.

Kako bi organizacije civilnog društva mogle osigurati podršku najranjivijim članovima društva, koji će ponajviše osjetiti posljedice epidemije, važno je da one same imaju dostatna sredstva za nastavak rada, odnosno zadržavanje zaposlenika i prostora unutar kojih djeluju. Zato bi i njih trebalo uključiti u mjere pomoći poput onih usmjerenih u sektor gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, zbog čega smo se obratili Vladinom Uredu za udruge i Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva. Prema informacijama Nacionalne zaklade, dosadašnja novčana podrška putem je nastavljena, dok je obrada zahtjeva za nadoknadom sredstava ubrzana, što će zasigurno pomoći provođenju njihovih aktivnosti. No, potrebno je i čim prije osmisliti natječaj na kojem bi organizacijama civilnog društva osigurali podršku u novim okolnostima, a evaluacija tih projekta trebala bi biti brza i transparentna.

Uz informacije o planiranim mjerama pomoći, zatražili smo obavijest i o načinu uključivanja organizacija civilnog društva u donošenja odluka za vrijeme i nakon krize. Time bi se osnažilo i povjerenje građana u odluke Vlade i Stožera civilne zaštite, koje ima značajan utjecaj na poštivanje donesenih mjera pa je time i jedan od preduvjeta uspješne borbe protiv epidemije koronavirusa.