Nekategorizirano, Svijet

Rekordan broj posjetitelja memorijalnog centra Auschwitz u 2016.

Foto: http://auschwitz.org
Foto: http://auschwitz.org

Preko dva milijuna ljudi posjetilo je mjesto negdašnjeg koncentracijskog logora Auschwitz i Auschwitz II – Birkenau u prošloj godini, što je rekordna brojka u povijesti tog memorijalnog centra koji će ove godine obilježiti 70. obljetnicu osnutka, priopćeno je u utorak iz tog muzeja.

Među 2,053.000 posjetitelja najviše ih je bilo iz Poljske (424.000), Velike Britanije (271.000), SAD-a (215.000), Italije (146.000), te Španjolske, Izraela, Njemačke i Francuske.

“U današnjem svijetu razdiranom sukobima, uz povećan osjećaj nesigurnosti i jačanje populističkih tonova u javnom govoru, nužno je ponovno poslušati najtamnija upozorenja iz prošlosti”, rekao je u priopćenju Piotr M. A. Cywinski, direktor muzeja i memorijalnog centra.

“Bolne uspomene na ne tako davnu prošlost osjećaju još uvijek svjedoci koji žive među nama, njihove obitelji i nove genracije. U razdoblju tako brzih promjena u kulturi i civilizaciji, moramo ponovno prepoznati granice izvan kojih ludilo organizirane mržnje i sljepila može ponovno izaći izvan svake kontrole”, dodao je.