Nekategorizirano, Svijet

SAD izručio Njemačkoj 95-godišnjeg čuvara u logoru SS-a

epa
epa

SAD je u utorak Njemačkoj izručio 95-godišnjeg Jakiva Palija, bivšeg čuvara u nacističkom logoru Travniki u Poljskoj gdje je počinio zločine nad zatočenim prisilnim radnicima.

Palij je bio čuvar u SS-ovom radnom logoru otvorenom nakon njemačke okupacije Poljske i nakon rata živio je u njujorškoj četvrti Queensu više od 50 godina.

“SAD neće tolerirati nikoga tko je pomagao nacionalsocijalistički režim. Izručenje Palija je prioritet predsjednika Donalda Trumpa zbog obećanja kojeg je dao žrtvama Holokausta“, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Njemačka je 2004. poslala SAD-u zahtjev za izručenje Palija, koji je od 1954. do kraja Drugog svjetskog rata bio čuvar u logoru pod upravom posebnih postrojbi SS-a u poljskom mjestu Travniki.

Prema navodima njemačkog ministarstva pravosuđa, ondje je izvršio zločine nad poljskim i drugim zatvorenicima.

Palij je u SAD emigrirao 1947., a državljanstvo je dobio 1957. pošto je prešutio svoju nacističku prošlost i lagao imigracijskim vlastima da je tijekom rata radio na farmi i u tvornici.

“Svi su lagali. Da sam rekao istinu, nikad ne bi dobio vizu“, rekao je Palij 2003. nakon što su mu američke vlasti oduzele vizu.

Nalog za izručenje uslijedio je 2004. ali je izvršen tek 14 godina kasnije. Od oduzimanja državljanstva do danas Palij je mirno živio u svom domu u Queensu.

Kako javlja Frankfurter Allgemeine Zeitung, 95-godišnji Palij je nakon slijetanja u Duesseldorf prebačen u dom za stare i nemoćne u blizini Muenstera.

Njemački mediji pretpostavljaju da neće biti izveden pred sud zbog starosti i lošeg psihofizičkog stanja.