Nekategorizirano, Svijet

Njemački ured za zaštitu poretka stavio pod prismotru ekstremno krilo AfD-a

Ekstremno krilo nacionalno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) dolazi pod prismotru Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka, javljaju u četvrtak njemačke novinske agencije pozivajući se na sigurnosne krugove, prenosi Hina.

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka je od početka 2019. razmatrao mogućnost uvođenja nadzora nad djelatnošću ekstremnog krila AfD-a, koje se jednostavno naziva “Krilo”. Sada je, kako javljaju novinske agencije, donesena odluka da se ovaj dio stranke stavi pod stalnu prismotru.

Kako javlja agencija AFD, direktor Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka Thomas Haldenwang će tijekom dana objaviti detalje koje stoje iza ove odluke.

Ured za zaštitu ustavnog poretka je došao do zaključka da ovo krilo AfD-a zastupa “ekstremno desne” ciljeve.

“Krilo” (“Flügel”) AfD-a okuplja ekstremna strujanja unutar stranke, koja i u cjelini djeluje desno od centra. Na čelu “Krila” se nalazi predsjednik AfD-ovog ogranka za saveznu pokrajinu Tirniška, Bjoern Hoecke, koji se do sada u više navrata isticao ekstremno desnim istupima.

On je tako jednom prilikom spomenik žrtvama Holokausta u središtu Berlina nazvao “spomenikom sramote”.

Nakon nedavnog napada u Hanauu s radikalno desnom pozadinom, u kojem je ubijeno devetero osoba stranog porijekla, zahtjevi za praćenjem ekstremnog krila AfD-a su postali glasniji.

Proglašenje “Krila” objektom nadzora znači da Ured za zaštitu ustavnog poretka ovu grupaciju smije promatrati svim sredstvima koja unutarnjoj tajnoj službi stoje na raspolaganju.

Ured za zaštitu ustavnog poretka već neko vrijeme razmatra mogućnost da i mladež AfD-a stavi pod prismotru.