Nekategorizirano, Svijet

Njemačka zabranila ekstremističku udrugu koja širi rasizam i antisemitizam

Njemačka je u četvrtak po prvi put zbog širenja rasističkih i antisemitskih ideja zabranila jednu od organizacija koje se ubrajaju u pokret tzv. građana Reicha, koji ne priznaju njemačku državu, prenosi Hina.

“Mi ovdje imamo posla s udrugom koja širi rasističke i antisemitske materijale i tako sustavno truje naš demokratsko društvo”, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer te je dodao, aludirajući na mjere u kojima se Njemačka nalazi zbog širenja koronavirusa: “Želimo pokazati da se borba protiv ekstremne desnice, rasizma i antisemitizma nastavlja i u kriznim vremenima”.

U četvrtak ujutro su pripadnici policije izvršili pretrese stanova vodećih pripadnika skupine “Ujedinjeni njemački narodi i plemena”, koja pripada širem pokretu tzv. građana Reicha (Reichsbuerger), koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke.

U priopćenju ministarstva unutarnjih poslova se navodi kako članovi ove skupine “kroz rasizam, antisemitizam i povijesni revizionizam iskazuju svoju netoleranciju prema demokraciji”.

Vodeći članovi ove skupine su predstavnicima države, pa sve do članova vlade, prijetili tužbama “zbog podrivanja njemačke države”.

Prije dvije godine članovi danas zabranjene grupacije su pokušali zauzeti zgradu općine berlinske četvrti Zehlendorf, izdajući se predstavnike “prave njemačke države”.

“Građani Reicha” u nepriznavanju njemačke države idu toliko daleko da tiskaju vlastite osobne dokumente i novac. Njihovu ideologiju promatrači opisuju kao “mješavinu ezoterike, rasizma i oduševljenja “germanskim”.

Akciju zabrane grupacije “”Ujedinjeni njemački narodi i plemena” pozdravile su i druge parlamentarne stranke.

“Članove grupacija okupljenih oko pojma ‘građani reicha’ se još uvijek doživljava kao čudake i psihičke bolesnike, ali oni su sve samo ne bezopasni”, rekao je stručnjak za unutarnju politiku Liberalno-demokratske stranke (FDP) Konstantin Kuhle. On smatra kako “građani reicha” svojim “bizarnim teorijama” stvaraju plodno tlo za ekstremnu desnicu.

Ministar unutarnjih poslova Seehofer je početkom godine zabranio rad njemačkog ogranka ekstremno desne skupine “Combat 18”.