Nekategorizirano, Svijet

U Beču 3000 prosvjednika u svijetlećem lancu protiv ekstremne desnice

 EPA/LISI NIESNER
EPA/LISI NIESNER

Oko tri tisuće Bečana u srijedu navečer oformilo je svijetleći lanac oko trga Ballhausplatz  kako bi upozorili na mogući dolazak desničarskih ekstremista na državne dužnosti, mjesec dana poslije parlamentarnih izbora u toj zemlji, prenosi Hina.

Sa svijećama u rukama oformili su ljudski lanac prosvjedujući što je pobjednik na izborima, vođa konzervativaca Sebastian Kurz, počeo pregovore o formiranju vlade s krajnje desnom Slobodarskom strankom Austrije (FPO).

“Najviše političke dužnosti u Austriji trebaju biti isključivo rezervirane za pouzdane ljude koji nisu ni najmanje povezani s desničarskim ekstremistima”, izjavio je Alexander Pollak, glasnogovornik SOS Mitmensch, jedne od nekoliko nevladinih udruga za ljudska prava koje su organizirale prosvjede.

Bio je to najveći prosvjed u Austriji otkako su prije dva tjedna počeli koalicijski pregovori između konzervativne Narodne stranke (OVP) i  Slobodarske stranke (FPO).

Po procjenama organizatora, u svijetleći lanac bilo je uključeno između  8000 i 10.000 Bečana, a po podacima policije bilo je  3000 prosvjednika.

“Ovdje smo jer oni (FPO) hrane mržnju i žele podijeliti ljude”, objasnila je jedna od prosvjednica Brigitte Griesser.

No, prosvjed je bio znatno manji od nemira prije 17 godina, kada je FPO zadnji put formirao vlast s OVP-om i kada je više od 100.000 ljudi izašlo na ulice.

“(Pomak na desno) postao je europski trend … to više nije samo austrijsko pitanje i zato nije više kontroverzno”, rekao je prosvjednik Juergen Pucher.