Nekategorizirano, Svijet

Ogroman odaziv građana na koncert “protiv ksenofobije” u Chemnitzu

Felix Kummer iz njemačkog benda  'Kraftclub' na koncertu u Chemnitzu, foto:   EPA/Jens Schlueter
Felix Kummer iz njemačkog benda ‘Kraftclub’ na koncertu u Chemnitzu, foto: EPA/Jens Schlueter

Skupina bendova naklonjenih ljevici priredila je u ponedjeljak besplatni koncert “protiv ksenofobije” u Chemnitzu poprištu niza prosvjeda nakon što su dvojica migranata ubili Nijemca.

Organizatori su očekivali između 20.000 i 30.000 posjetitelja, ali prema podacima gradskih vlasti koje vodi socijaldemokratska gradonačelnica Barbara Ludwig na taj besplatni koncert je došlo oko 50.000 osoba, navodi agencija France Presse.

“Nije to borba ljevice protiv desnice, već protiv očitog problema i nije važna važna politička boja. Treba se suprostaviti masi krajnje desnice koja postaje nasilna”, objasnio je Campino, pjevačka zvijezda skupine Toten Hosen, vrlo popularne u Njemačkoj.

“Jako je važno da zaustavimo taj pokret dok se radi o maloj grudi i prije nego postane lavina”, dodao je pjevač objasnivši svoju nazočnost u svojstvu građanina, a ne pjevača.

Oko 6000 pristaša protuimigrantske Alternative za Njemačku (AfD) i protuislamske skupine PEGIDA izašli su na niz prosvjeda u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu nakon što je Nijemac ubijen nožem prošli vikend, a navodno su ga ubili dvojica migranata. Ljevičari su priređivali protuprosvjede.

EPA/JENS SCHLUETER
EPA/JENS SCHLUETER

Skinheadsi su se sukobili s policijom uskoro nakon što Sirijac i Iračanin označeni kao glavni osumnjičeni, a izviješćeno je i o nizu ksenofobnih napada pokazujući ogorčene podjele oko liberalne imigrantske politike kancelarke Angele Merkel, navodi Reuters.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steimeier, službeno politički neutralan ali izvorno socijaldemokrat, dijelio je poziv za koncert na svojoj Facebook stranici izazvavši kritike iz stranke Angele Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer, glavna tajnica Merkelinih Kršćanskih demokrata rekla je da je jedan od bendova po imenu “Feine Sahne Fischfilet” pozivao na nasilje protiv policije u nekim od svojih pjesama. Raniji predsjednici “ne bi podržali ovaj bend tako nekritički”, rekla je.

Stanovnici grada su pozvani putem društvenih mreža na sudjelovanje u očitovanju manifestaciji na prozorima, gdje su trebali istaknuti poruke tolerancije.

 

EPA/FILIP SINGER
EPA/FILIP SINGER