Aktualno, Nekategorizirano

Zagreb Pride: Najstrašniji napad na LGBTIQ zajednicu u posljednjih 20 godina

Udruga Zagreb Pride poručila je kako su užasnuti brutalnim napadom na 50-godišnjeg muškarca homoseksualne orijentacije kojeg su prema medijskim navodima napale dvije osobe u parku Maksimir koje su ga zapalile zapaljivom tekućinom, prenosi Hina.

Iz Policijske uprave Zagrebačke kažu kako se još sve okolnosti utvrđuju te da je kriminalističko istraživanje u tijeku. Potvrdili su kako je napadnuta osoba hospitalizirana.

Iz Zagreb Pridea poručuju kako se napad dogodio zbog “čiste homofobne mržnje”.

“Ne želimo da ovakvo homofobno nasilje ostane neprocesuirano. Stoga, Zagreb Pride od zagrebačke kriminalističke policije traži da hitno pronađe počinitelje i podigne kaznenu prijavu za odgovarajuće kazneno djelo u svezi sa zločinom iz mržnje”, stoji u priopćenju Pridea.

Od policije i ostalih pravosudnih službi zahtijevaju i traže da dosljedno primjenjuju Europsku direktivu o zaštiti žrtava kaznenih djela, kako bi smanjili sekundarnu viktimizaciju.

Također traže od policije hitnu i oštru reakciju kako bi se svi zagrebački javni prostori, parkovi, trgovi i ulice zaštitili od napada na građane od strane “desničarskih bandi”.

“Desničarsko nasilje u javnom i Internet prostoru ne trpi samo LGBTIQ zajednica, već i srpska, afrička i romska zajednica u Hrvatskoj, te izbjeglice i migranti”, navode u priopćenju.

Pozvali su napadnutog 50-godišnjaka da im se obrati ukoliko želi bilo kakav oblik direktne pomoći te mu nude i besplatnu pravnu i psihološku pomoć.

“Svatko u ovom društvu, pa i gej muškarac, ima pravo slobodno šetati javnim parkom iz kojeg god razloga to želi: nadisati se svježeg zraka, čekati prijatelja ili dogovoriti dejt. Gejevi nisu zbog svog postojanja krivi nizašto. Desničarske bande jesu”, smatraju iz Pridea.

Udruga Zagreb Pride već se više od desetljeća bavi praćenjem i suzbijanjem zločina iz mržnje u Hrvatskoj, no ističu kako je ovaj napad u Maksimiru “nešto najgore do sada”.