Aktualno, Nekategorizirano

Zagreb Pride: LGBTIQ zajednica snažan, odgovoran i samosvjestan dio zemlje, ali borba nije gotova

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Oko dvije i pol tisuće sudionika sudjelovalo je u subotu u 20. Povorci ponosa Zagreb Pride, a nakon šetnje centrom grada, u parku Ribnjak održan je skup s kojeg je poslana poruka da je LGBTIQ zajednica osnažila, no da borba još nije gotova, prenosi Hina.

“Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana”, poruka je u proglasu 20. Povorke ponosa, koju su u ime organizacijskog odbora okupljenima u parku Ribnjak pročitali Melita Kovačević i Leonardo Mikac.

U proglasu se, među ostalim, ističe da su transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke, na prvom Zagreb Prideu, 29. lipnja 2002. godine, “zauvijek izašli iz tišine i prestali biti nevidljivi”.

Ističu da je LGBTIQ zajednica postala snažan, odgovoran i samosvjestan dio zemlje, ali da borbe nisu završene.

“Naš Ustav i zakoni još uvijek nas potpuno i pravedno ne uključuju. Naše ulice i trgovi još uvijek nisu slobodni od mržnje. Nismo zaboravili i nećemo nikada zaboraviti žrtve homofobnog i fašističkog divljanja, ove i svih zadnjih dvadeset godina”, poručili su.

Osvrnuvši se na 20 godina borbe, nabrojili su da se LGBTIQ zajednica sama izborila za pravo na vidljivost u javnosti i na sudjelovanje u političkom, kulturnom i društvenom životu, za pravo na slobodu okupljanja lišenu prijetnji i nasilja, za zabranu diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja, za kažnjavanje zločina iz mržnje, za promjenu oznake spola i pravo na život u svom rodnom identitetu, za životno partnerstvo, za obiteljski život, za partnersku skrb, za pravo na udomljavanje.

Sudionici Pridea pljeskom su podržali političke poruke, a član organizacije Povorke ponosa Franko Dota posebno je pozdravio činjenicu da je na 20. Zagreb Pride po prvi put došao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na binu su se također popeli i izabrani članovi mjesnih odbora te zagrebačke Gradske skupštine koji su dio LGBTIQ zajednice, poručivši da je vrijeme za “out političare”.

Zbog epidemioloških okolnosti, upola manje sudionika

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/

Zagrebačka Povorka ponosa i ove je godine obilježene epidemiološkim mjerama, a za sudjelovanje je bila potrebna Covid potvrda koju su provjeravali redari. Dota je u izjavi medijima istaknuo da je ove godine Zagreb Pride okupio oko 2 i pol tisuće osoba, što je upola manje od uobičajenih brojki.

“Inače ima oko 6 tisuća sudionika, danas ih je oko 2 i pol tisuće, no to je primjereno vremenima u kojemu živimo”, istaknuo je.

Ocijenio je i da su sudionici poštivali epidemiološke mjere, a sve one koji nisu imali Covid potvrde, redari su upozorili da ne mogu sudjelovati na skupu i u povorci.

U veselom ozračju, povorka Zagreb Pridea je u 15,30 sati krenula s Rooseveltovog trga, centrom grada do parka Ribnjak. Tramvajski promet bio je u prekidu oko dva sata, Trg Republike Hrvatske kao i glavni zagrebački trg, bili su ukrašeni zastavama duginih boja, a građani su pozdravljali Povorku koja je prolazila centrom grada. U povorci su se vidjeli transparentni, poput onih “Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača”, “I pederi su radnici”, “Prožeta homoseksualnosti od glave do pete”.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je u jednom trenutku predvodio Povorku dok se kretala centrom grada, po dolasku u park Ribnjak, pridružio se okupljenima i sjeo s njima na travu.

Noseći transparente, rekvizite, odjeću duginih boja, među sudionicima se moglo čuti da su na povorci došli podržati ravnopravnost i toleranciju te boriti se protiv homofobije, ali i nedavnih i izjava Mostovog saborskog zastupnika Nikole Grmoje.

“Ovo je moj prvi Pride na kojeg sam došla jer su me na njega potakle sulude izjave Nikole Grmoje, njega i suludih mađarskih i poljskih zakona”, izjavila je jedna sudionica Povorke dok je druga upozorila da se članovi LGBTIQ zajednice još uvijek moraju boriti za neka svoja prava i protiv diskriminacije i mržnje u društvu.

Cijeli skup osiguravale su jake policijske snage, a policija je do 17 sati zabilježila jedan incident.

“U službene prostorije policije dovedene su dvije maloljetne osobe koje su simboličnim porukama iskazale nepodržavajući stav prema povorci te je kriminalističko istraživanje u tijeku”, izvijestila je zagrebačka policija.

Osim gradonačelnika Zagreba, podršku 20. Povorci ponosa Zagreb Pride svojim su dolaskom dali i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, predsjednik SDP-a Peđa Grbin te nekoliko zastupnika u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini.