Aktivizam, Nekategorizirano

Zagreb Pride: I Rijeka postaje sve nesigurniji grad za život LGBTIQ osoba

Zagreb Pride, udruga koja promiče prava LGBTIQ osoba, upozorila je u četvrtak da su se u lipnju na različitim mjestima u Rijeci dogodila dva teška fizička napada na gej mladiće, ističući da su oba zločini iz mržnje motivirani rastućom homofobijom u Rijeci, ali i cijeloj zemlji.

Udruga u priopćenju napominje da su oba napada prijavljena, a od riječke policije očekuju da provede temeljitu istragu jer je riječ o ozbiljnim i teškim kaznenim djelima te da pronađe počinitelje i protiv njih podnese kaznenu prijavu u vezi sa zločinom iz mržnje na temelju spolne orijentacije.

Riječane i Riječanke koji eventualno imaju saznanja o počiniteljima pozivaju da se jave njima ili izravno riječkoj policiji, a pripadnike riječke LGBTIQ zajednice da prijave dožive li ikada homofobno ili transfobno uznemiravanje, prijetnje, uvrede ili nasilje.

“Rijeka ne smije biti grad koji će šutke prijeći preko homofobnog divljanja na svojim ulicama. Rijeka ne smije postati grad u kojem će se LGBTIQ zajednica osjećati napušteno u trenucima bolne izloženosti. I konačno, Rijeka mora ostati prostor slobode za LGBTIQ zajednicu i učiniti sve u svojoj moći da se ovakvi svirepi zločini kazne i više nikada ne ponove”, poručuju.

Iz Zagreb Pride navode da su dva momka, koji su se opušteno zabavljali na riječkom Kontu, napadnuti u subotu, 26. lipnja navečer, uz pogrdne homofobne povike jer ih je skupina nasilnika prepoznala kao gejeve.

Ističu pritom da je zagrljaj dvojice mladića u javnosti bio dovoljan da se na njih fizički nasrne, pa je jedan od njih zadobio teže tjelesne ozljede, uključujući i rupture ligamenta koljena, a drugi udarac u glavu, pri čemu su mu slomljene naočale.

Drugi napad dogodio se također u lipnju, inače mjesecu LGBTIQ ponosa, te je i za taj zločin odgovorna grupa muškaraca koja je iz zasjede, u noćnim satima s 21. na 22. lipnja, kod Vatrogasnog doma na Pećinama zaskočila i fizički napala 23-godišnjaka.

Gej mladić je nakon prvih udaraca oboren na tlo te su ga potom, njih najmanje trojica, nastavili cipelariti, da bi onda kukavički pobjegli i izgubili se u mraku. Taj je mladić, kažu udruzi, ranije toga dana prepoznat kao pripadnik LGBTIQ zajednice te ga je grupa nepoznatih izvrijeđala.

Iz Zagreb Pridea upozoravaju kako postoje naznake da se dogodio i treći, ali neprijavljeni napad, također protiv mlađeg gej Riječanina. (Hina)