Nekategorizirano, Stajališta

Zagreb Pride: Svaki prijedlog Obiteljskog zakona koji ne sadrži životno partnerstvo u definiciji obitelji je neprihvatljiv

zagreb-pride-obiteljski-zakonUdruga Zagreb Pride u srijedu je neprihvatljivim ocijenila svaki prijedlog Obiteljskog zakona koji ne sadrži životno partnerstvo u definiciji obitelji te su apelirali na saborske zastupnike, posebno na  Odbor za ravnopravnost spolova, da ne propuste uskladiti svaki prijedlog zakona koji dolazi iz Vlade s pravnim okvirom Hrvatske i EU tako da uključuje sve prepoznate i zakonom uređene oblike obiteljskih zajednica – brak, izvanbračnu zajednicu, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo, kao i djecu u partnerskoj skrbi.

“Dorađeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, o čijim su doradama pisali samo neki mediji, ne može se smatrati prihvatljivim ako prava izvanbračnih i bračnih zajednica nisu u potpunosti izjednačena. Nadalje, definicija obitelji u dorađenom Nacrtu mora eksplicitno navoditi i životno partnerstvo te neformalno životno partnerstvo, kao i djecu u partnerskoj skrbi, a čije odnose uređuje poseban zakon – Zakon o životnom partnerstvu”, stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Desno-klerikalni lobi provodi diskriminaciju i nastavak nasilja protiv obitelji koje nisu braku

Pokušaj da se prava obitelji koje nisu u braku ograniče novim Obiteljskim zakonom ili jednostavno “izbrišu” nije ništa drugo nego, ocjenjuju, diskriminacija i nastavak nasilja protiv tih obitelji koje provodi desno-klerikalni lobi “koji dominira kako užom, tako i širom radnom skupinom Obiteljskog zakona”.

Upozoravaju hrvatsku javnost da ne nasjeda na umirujuće poruke koje Vlada komunicira preko određenih medija, a bez provođenja temeljite javne rasprave.

Povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara (Coming Out Day) koji se obilježava danas, upozoravaju da svaki pokušaj smanjivanja prava LGBTIQ osoba u zakonima, direktno doprinosi širenju neprijateljskog okruženja “u kojima nismo sigurne i sigurni slobodno živjeti svoje identitete, kao i reproduciranju diskriminacije i nasilja protiv nas i naših obitelji”.(Hina)