Aktivizam, Nekategorizirano

Međunarodni dan izlaska iz ormara: Premijera filma o finskom LGBTIQ umjetniku

 foto HINA/Dario GRZELJ/ es
foto HINA/Dario GRZELJ/ es

Povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara (Coming Out Day) koji se obilježava 11. listopada, i proslave 100. godina neovisnosti Finske, Zagreb Pride i veleposlanstvo Finske u suradnji s kinom Europa predstavit će film o životu kultnog finskog umjetnika Touka Laaksonena, poznatijeg pod pseudonimom Tom of Finland, hrvatska premijera filma održat će se u ponedjeljak, 9. listopada.

Film o Touku Laaksonenu, umjetniku koji je oblikovao generacije i generacije LGBTIQ osoba svojim jedinstvenim likovnim izričajem, donosi inspiratuvnu priču o borbi gej muškarca u vremenu progona te njegovom putu prema slavi i ponosnom životu, ističu u priopćenju iz Zagreb Pridea.

Pri povratku iz Drugog svjetskog rata, Touko Laaksonen ne pronalazi mir čak ni u svojoj obitelji od koje skriva svoju seksualnost. U postratnom periodu LGBTIQ osobe suočavale su se sa svakodnevnim progonima, zatvorskim kaznama, bile zlostavljane od strane policije i tajnih službi te nisu bile slobodne živjeti svoje živote i identitete. Laaksonen nije bio iznimka – utjehu je pronašao u vlastitoj mašti iz koje su, pomoću olovke i papira, izlazili mišićavi, hiperseksualizirani likovi u uniformama osoba koje su ga ugnjetavale. Njihove su uloge prezentirale postojeće odnose moći, ali su ih istovremeno, kroz homoerotski prikaz, simbolički podrivale.

Tuokov put nimalo nije bio lak, pogotovo u društvu koje je njegov identitet smatralo bolesnim, devijantnim. Životnu prekretnicu je doživio dolaskom u Sjedinjene Američke Države gdje je prozvan Tom of Finland.

Tom of Finland se svojim crtežima priključio seksualnoj revoluciji i mijenjao svijet uz kontekstualizaciju vlastitih iskustava iz rata, Finske i svakodnevnih žudnji te je postao ikona pokreta gej oslobođenja. Njegovi umjetnički radovi mijenjali su pravila, prkosili su cenzurama i nadahnjivali mnogobrojne obožavatelje i obožavateljice diljem svijeta.

Međunarodni dan izlaska iz ormara (Coming Out Day) obilježava se od 1988. godine zahvaljujući psihologu Robertu Eichbergu i lezbijskoj aktivistkinji Jean O’Leary. Za datum je odabran 11. listopad zato što je tada bila prva obljetnica Nacionalnog marša na Washington za prava lezbijki i gejeva održana 1987.

Izlazak iz ormara (autanje, Coming out) u LGBTIQ zajednici označava svojevoljno otkrivanje spolne orijentacije ili rodnog identiteta obiteljima, prijateljima i okolini. (HINA)