Hrvatska, Nekategorizirano

U Zagrebu otvorena prva izložba fotografija s istospolnih vjenčanja u Hrvatskoj

coradionica_izlozbaPovodom obilježavanja međunarodnog Dana izlaska iz ormara (“Coming Out Day”) udruga Dugine obitelji organizira izložbu fotografija “Sva naša vjenčanja”, a dan kasnije radionicu o coming outu.

Radionica o coming outu zakazana je za 11.10. 2018. (četvrtak) u 18 sati u društveno-kulturnom centru “Šesnaestica” u Ozaljskoj 16, a namijenjena je LGBTIQ* osobama kojima treba pomoć ili podrška oko vlastitog autanja, ali i onima koji žele podijeliti svoja lijepa i manje lijepa iskustva.

Radionicu će voditi psihologinja Matea Popov, a prijava je obavezna na e-mail pmatea@gmail.com.

Međunarodni Dan izlaska iz ormara obilježava se svakog 11. listopada, i to od 1988. godine s ciljem osvješćivanja o važnosti javnog istupa LGBTIQ* osoba i odavanja priznanja članovima LGBTIQ* zajednice. Izložba “Sva naša vjenčanja” po prvi put donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj.

Želimo pokazati da postojimo

Na izložbi će prvi put javno biti predstavljene privatne fotografije desetak istospolnih parova koji su sklopili životna partnerstva u Republici Hrvatskoj ili brak izvan nje

“Fotografije s najvažnijeg dana u životu hrabrih parova bit će podijeljene s hrvatskom javnošću, kako bi pokazali da ljubav i zajedništvo ne poznaju granice,” kazao je Daniel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji.

U posljednjih godinu dana se iz zakona koje aktualna Vlada predlaže i donosi po istom obrascu isključuju životni partneri i partnerice

“Cilj izložbe je podizanje vidljivosti LGBTIQ* parova koji su sklopili životno partnerstvo ili brak. Javna vidljivost istospolnih parova u našem društvu još je uvijek vrlo rijetka, što je razumljivo. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću. No izložbom povodom ovog važnog dana za LGBTIQ* zajednicu želimo pokazati da postojimo, da se ne bojimo pokazati našu ljubav i sreću i da ne želimo živjeti ‘u ormaru'”, poručuje.

Naše obitelji žive i plaćaju poreze u RH i žele jednakost

Dodaje kako nažalost, položaj LGBTIQ* osoba u našem društvu još uvijek nije u potpunosti ravnopravan. Ističe da znaju za slučajeve nasilja, zločina iz mržnje i diskriminacije s kojom se LGBTIQ* osobe susreću, a žele istaknuti kako primjećuju o da se u posljednjih godinu dana da se iz zakona koje aktualna Vlada predlaže i donosi po istom obrascu isključuju životni partneri i partnerice. Upravo zbog toga je važno, smatraju, da i ovom izložbom pokažu da naše obitelji postoje u Republici Hrvatskoj, da plaćaju poreze kao i svi ostali i da žele jednakost u svakodnevnom životu, u postupanju prema nama i u svim zakonima naše države.

Podsjetimo, Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Otad je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo u Republici Hrvatskoj.

Javna vidljivost istospolnih parova u našem društvu još je uvijek vrlo rijetka, što je razumljivo. Ona je zasigurno rezultat kako strahova od reakcija okoline, obitelji, poslodavca, tako i želje za privatnošću

Izložba “Sva naša vjenčanja” otvara se u srijedu, 10. listopada 2018. u 18:00 u Gradskoj knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5 u Zagrebu), a bit će otvorena do 22. listopada. Iz udruge Dugine obitelji poručuju kako planiraju proširenje izložbe u budućnosti, te izlaganje iste u drugim gradovima kako u Hrvatskoj tako i izvan nje. (Izvor: Crol.hr)