Nekategorizirano, Stajališta

Zagreb Pride: Za nedavni izgred u autobusu nasilnik kažnjen za povredu dostojanstva na temelju mržnje prema lezbijki

Homofobni i transfobni izgrednik i nasilnik, koji je 10. srpnja u autobusu na relaciji Rijeka-Zagreb vulgarno vrijeđao i ponižavao putnice i putnike zbog njihova nenormativnog rodnog izražavanja i seksualne orijentacije, osuđen je na Prekršajnom sudu u Zagrebu na novčanu kaznu od gotovo 6.000 kuna te je odležao dva dana u pritvoru, navodi se u priopćenju udruge Zagreb Pride.

Za verbalni i fizički nasrtaj na lezbijku na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu osuđen je na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije „za stvaranje neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju (…) spolne orijentacije“ (čl. 25.). Naime, taj 31-godišnjak iz Zagreba nasrnuo je na osobu dok je davala iskaz tako što ju je „vrijeđao pogrdnim riječima Jesi li ti isto lezbača?“ pa je još i pljunuo. Tim je postupkom, kako stoji u presudi, „povrijedio njezino dostojanstvo na temelju mržnje prema njenoj spolnoj orijentaciji.“ Potom je nasrnuo na nju, a njegovu namjeru da je udari spriječila je jedino prisutnost policije. Za taj prekršaj određena mu je kazna od 5.000 kuna. Nažalost, za vrijeđanje i ponižavanje druge putnice autobusu osuđen je samo za obični prekršaj protiv javnog reda i mira, na tek petstotinjak kuna. Izgrednik se odrekao prava na žalbu te je presuda pravomoćna.

Ovakav, ipak dijelom pravedan ishod, bio je moguć zahvaljujući postupku mlade lezbijke, koja je prvo snimila izgred u autobusu, poslala ga Zagreb Prideu koji joj je pružao žurno pravno savjetovanje te uputio da napad valja prijaviti kao zločin iz mržnje i povredu dostojanstva na temelju seksualne orijentacije. Podsjećamo da smo u priopćenju neposredno nakon događaja jasno navele da nije bila riječ o pukom remećenju javnog reda i mira već zornom svjedočanstvu o nerijetko brutalnoj svakodnevici u kojoj žive LGBTIQ+ osobe u Hrvatskoj. Na linku se nalazi video jednog dijela događaja iz autobusa.

Postupanje hrabre i odgovorne lezbijke pokazuje da je ipak ponekada moguće potaknuti hrvatske pravosudne institucije na postupanje koje u obzir uzima naše identitete i izričaje, zbog kojih smo često izložene i izloženi nasilju i napadima.

Dobro nam je poznato, na temelju desetina prijava koje smo zaprimile samo u posljednjih godinu dana na Rozi megafon, da su slični fizički i verbalni nasrtaji vrlo učestali u Hrvatskoj. Znamo da se LGBTIQ osobe često na ulici vrijeđa pogrdnim riječima, prijeti im se pa i fizički na njih nasrće. Nažalost, zbog nepovjerenja u policiju i državno odvjetništvo, svjesne smo da su mnoge LGBTIQ osobe takva iskustva prihvatile kao dio brutalne stvarnosti, zbog čega je neprijavljivanje zločina iz mržnje u Hrvatskoj među najvišima u Europi. No posljednji slučaj iz autobusa pokazuje da je važno i potrebno svaki napad i svaku uvredu prijaviti.

Anti-diskriminacijske, kaznene i prekršajne zabrane i sankcije za mržnju i nasilje na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja, za koje smo se toliko zalagale i borili u posljednjih dvadeset godina, su sada tu da ih koristimo. Zato potičemo svakog tko je doživio ili doživjela diskriminaciju i/ili nasilje da isto prijavi Zagreb Prideu na broj telefona 091 784 6278 koji je dostupan od 0 do 24. Zagreb Pride već 10 godina ima razvijen sustav stručne podrške i savjetovanje, a prijava nasilja ili drugog oblika diskriminacije može biti i anonimna na www.rozimegafon.org.