Nekategorizirano, Svijet

Reporteri bez granica: 49 novinara ubijeno širom svijeta

Prema podacima Reportera bez granica (RSF) gotovo pola od blizu 400 novinara zatvorenih širom svijeta nalazi se u samo tri zemlje: Kini, Egiptu i Saudijskoj Arabiji, prenosi Hina.

Vlade u tim zemljama povećale su pritisak na ljude koji rade u medijima, rekao je glasnogovornik odbora RSF-a Michael Rediske uoči objavljivanja njihova godišnjeg izvješća o medijskim slobodama u Berlinu u utorak.

Prema RSF-u 120 novinara nalazi se u zatvorima samo u KIni. Više od 40 posto njih su novinari amateri koji, unatoč pojačanoj cenzuri, nastoje širiti neovisne informacije putem društvenih mreža.

Većina novinara zatvorenih 2019. pripadaju muslimanskoj ujgurskoj manjini.

Najmanje 49 novinara i drugih medijskih profesionalaca ubijeno je širom svijeta zbog svojeg rada od početka godine – više od polovine u Siriji, Meksiku, Afganistanu, Pakistanu i Somaliji.

Znatno manje medijskih djelatnika ubijeno je u oružanim sukobima nego u prijašnjim godinama, objavio je RSF.

Zemlja u kojoj nema rata poput Meksika jednako je opasna za novinare danas kao i ratom pogođena Sirija, rekao je Rediske.

U istom razdoblju 2018 bilo je 86 žrtava. RSF je uspoređivao razdoblja od početka godine do 1. prosinca.

Zemlja u kojoj je najviše ubijenih novinara je Sirija, gdje je ubijeno 10 medijskih profesionalaca, Meksiko (10), Afganistan (5), Pakistan (4) i Somalija (3).

RSF je rekao da je u zatvoru trenutno 389 medijskih profesionalaca, 12 posto više nego prijašnjih godina