Nekategorizirano, Stajališta

Rode traže hitnu izradu Akcijskog plana za zdravlje žena

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Udruga Roda uputila je u srijedu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem traže hitno pokretanje procedure izrade Akcijskog plana za zdravlje žena, sa ciljem unaprjeđenja sektora zdravstva koji skrbi o reproduktivnom zdravlju žena.

“Višegodišnji pokušaji i zahtjevi različitih dionika prema Ministarstvu zdravstva, nažalost, nisu dali rezultate, već su samo dokazali da ovo teško stanje nije moguće rješavati unutar samo jednog sektora”, stoji u pismu.

Ističu kako je iz svjedočanstva žena, koje su prikupile u sklopu akcije “Prekinimo šutnju”, o negativnim iskustvima s poroda očito da zakonom propisani mehanizmi zaštite prava pacijenata ne funkcioniraju u praksi.

Podsjećaju da je prošle godine Specijalni izvjestitelj Vijeća UN-a za ljudska prava jasno ukazao na probleme neadekvatne zaštite reproduktivnog zdravlja i iznio preporuke na koje do sada Ministarstvo zdravstva nije reagiralo nikakvom korektivnom mjerom.

Izražavaju zabrinutost zbog najava inspekcijskih nadzora u zdravstvenim ustanovama, koji će se provoditi bez sudjelovanja predstavnica pacijentica i ostale zainteresirane javnosti.

“Do sada su takvi inspekcijski nadzori služili zataškavanju nepravilnosti, a ne unaprjeđenju sustava, što žene prepoznaju kao polovična i površna rješenja. Zatvorene, netransparentne i zakučaste procedure ne smiju biti način kojim se donositelji odluka obraćaju građanima”, poručuju Rode.

Stoga pozivaju Plenkovića da hitno pokrene proceduru izrade Akcijskog plana za zdravlje žena za razdoblje 2019. do 2021. godine i time pokaže da njegova Vlada štiti dostojanstvo žena i njihovo pravo na život bez nasilja, uključujući reproduktivno i institucionalno nasilje.

Akcijski plan, ističu, treba biti prvi hitni korak i jasna poruka svim dionicima u skrbi za zdravlje žena da zdravlje nije roba niti privilegija, već temeljno ljudsko pravo upisano u Ustav.

Smatraju da u njegovu izradu treba uključiti Ministarstvo zdravstva, javnozdravstvene stručnjake, stručne komore i društva, pravobraniteljske institucije i stručnjake za ljudska prava, visokoobrazovne institucije koje školuju zdravstvene radnike, predstavnice pacijentica te ostale stručnjake bez kojih akcijski plan ne bi bio potpun.

Akcijski plan mora počivati na jasnim ciljevima, aktivnostima i odgovornostima, imati osiguran proračun, a za nadzor nad njegovom provedbom treba imenovati neovisno tijelo.

Plenkoviću predlažu da nacrt Akcijskog plana uputi na javno savjetovanje na Dan ljudskih prava, 10. prosinca, kao simboličan znak razumijevanja važnosti ljudskih prava u oblikovanju svake javne politike te kao izraz volje za podizanjem razine skrbi za zdravlje žena kao jednog od nacionalnih prioriteta.