Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Roda prikuplja iskustva žena: ‘Broj prijava žena o nehumanim postupcima je eksplodirao’

Foto: Roda
Foto: Roda

Lavina prijava nehumanih postupaka pod heštegom #PrekinimoŠutnju stigla je u udrugu Roda nakon istupa mostovke Ivane Ninčević Lesandrić u Saboru.

– Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je naživo rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se ženama izvode bez objašnjenja da to boli i da imaju mogućnost anestezije. Želimo stati tome nakraj – rekli su nam u udruzi Roda koja se od 2001. zauzima za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj. Prijave koje im stignu do ponedjeljka u 8 sati predočit će u Ministarstvu zdravstva, gdje imaju sastanak isto prijepodne.

– Ženama koje prođu traumatično iskustvo preporučujemo da se obrate svim instancama, od ravnatelja u bolnici do saborskih zastupnika i ministra. Važno je da ne drže za sebe to što su prošle – savjetuje Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda.

– Takvo postupanje nije slučaj samo kod kiretaže, nego i kod medicinski pomognute oplodnje, kad se ženama vade jajne stanice iz jajnika naživo ili kad se ženama pri vaginalnom porodu naživo reže i proširuje vulva, a potom se i šiva naživo. Zašto slušamo samo o nehumanim slučajevima trudnica? Pacijenti s pulmologije i traume ne žale se zbog nedostatka anestezije… Zbilja nam nije jasno zašto su postupci u reproduktivnom zdravlju žena toliko nehumani i zašto se pretpostavlja da se ženu ne treba informirati o postupcima koji joj se rade – ističe Drandić, dodajući da je srž problema informirani pristanak na određeni postupak. Žene bi, naime, trebale dobiti sve informacije o bilo kojem postupku prije nego što na njega pristanu. No, to je kod nas tek u začecima, a treba napomenuti i da se potpis na papiru za hospitalizaciju ne smatra informiranim pristankom.

– Najvažnije je da se upozori na tu praksu kao lošu i neprihvatljivu i da žene shvate da ne trebaju pristajati na postupke koji se izvode naživo te da im se treba objasniti kako se izvodi svaki postupak i da osoba ima dovoljno vremena postaviti sva pitanja – smatra Drandić.

– Nemamo službenu statistiku o učestalosti kiretaže koja se obavlja bez anestezije, no prema slučajevima u javnosti u kojima se spominju KBC Zagreb i Split, koji su velike ustanove, možemo zaključiti da je to kod nas raširena pojava, na neki način i navika – objašnjava Drandić iz Rode. Trudnicama savjetuje da uz njih uvijek bude partner ili druga bliska osoba. (Jutarnji list)