Hrvatska, Nekategorizirano

Predstavnice udruge Rode uručile Ministarstvu zdravstva 400 bolnih svjedočanstava žena

Foto: Roda/ Facebook
Foto: Roda/ Facebook

Predstavnice udruge Rode u ponedjeljak su Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama, prenosi Hina.

“Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije nakon ili za vrijeme poroda”, izjavila je Daniela Drandić iz udruge Rode novinarima pred Ministarstvom zdravstva.

Ministar Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak da se takvi postupci u Hrvatskoj ne događaju. Skupili smo 400 svjedočanstva žena koje dokazuju da to nije istina, rekla je Drandić.

“Ovo je istina, ovo su priče 400 žena koje su nam se u samo dva i pol dana javile, ovo nije prvi da govorimo o tome, ali se nadam da je zadnji i da će se nešto po tom pitanju poduzeti”, poručila je Drandić.

Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze istaknula ja kako se u tim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama. “Nažalost, na ženama je da uvjeravaju institucije da se to dogodilo”, rekla je Zanze.

Akcija je pokrenuta nakon izjave Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, što su iz splitske bolnice opovrgnuli tvrdeći da se radilo o drugom zahvatu, vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.