Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga pacijenata: Solidarno javno zdravstvo je civilizacijski doseg – nema alternative

Tonči Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / CROPIX

Udruga hrvatskih pacijenata uputila je otvoreno pismo ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i ravnatelju HZZO-a Lucianu Vukeliću u kojemu poručuju da je solidarno javno zdravstvo najdragocjeniji proizvod u povijesti civilizacije, za razliku od privatnog gdje je na prvom mjestu profit, i da u ovom trenutku nema bolje alternative.

Osvrćući se na prosvjede dijela liječnika obiteljske medicine nezadovoljnih novim prijedlogom zakona o zdravstvenoj zaštiti i pravima liječnika obiteljske medicine, Udruga pacijenata ocjenjuje da se taj dio liječnika iz osobnih interesa okrenuo protiv pacijenata. “Prosvjedi nekih liječnika primarne zaštite kojim izražavaju nezadovoljstvo što im država neće pokloniti ambulante koje bi potom mogli prodavati ili ostavljati svojoj djeci, novi je po nama loš potez nekih hrvatskih liječnika iz primarne zdravstvene zaštite,” stoji u pismu.

Nakon više od 5400 primjedbi u javnoj raspravi o tom prijedlogu, ministar je izmijenio sporne odredbe o poklanjanju ambulanti i mogućnosti nasljeđivanja ili prodaje, što je izazvalo nezadovoljstvo nekih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i potaklo ih na prosvjed, stoji u pismu u kojemu Udruga navodi da iskustva drugih zemalja pokazuju prednost javnog zdravstva.

“Tako američko zdravstvo koje je gotovo potpuno privatizirano troši oko 10.000 dolara po stanovniku godišnje, odnosno dvostruko više u odnosu na druge razvijene zemlje (koje imaju u najvećem dijelu javno zdravstvo). Unatoč tako ogromnoj potrošnji, SAD imaju najslabije zdravstvene ishode među razvijenim zemljama. Uz to su iznosi sudjelovanja u liječenju, unatoč postojanju police osiguranja, takvi da mnogi građani zbog težih bolesti često bankrotiraju: 60 posto svih osobnih bankrota američkih građana uzrokovano je upravo troškovima liječenja. Nasuprot tome, bankrot zbog troškova liječenja ne postoji u EU ni u drugim zemljama koje imaju javno zdravstvo,” ističe Udruga pacijenata.

“Prema svim mjerilima, osim u ljubaznosti gdje je privatno zdravstvo bolje ocijenjeno, solidarno javno je zdravstvo organizacijski, financijski, „proizvodno“ i moralno znatno naprednije od privatnog (što ne znači da javno zdravstvo ne treba dalje unaprjeđivati i razvijati). A neki liječnici primarne zaštite žele privatizirati solidarno javno zdravstvo i ponovo ga vratiti na skuplji i nazadniji privatni oblik. Tako se neki liječnici u PZZ postavljaju ne samo protiv pacijenata koji plaćaju cjelokupni solidarni zdravstveni sustav, nego i protiv cijele države – ono što je za pacijente i državu dobro, moralno i jeftino (solidarno javno zdravstvo), oni žele potpuno i trajno privatizirati (tajkunizirati) zbog vlastite koristi”, stoji u otvorenom pismu Udruge pacijenata, koja podsjeća da su medicinski djelatnici u Londonu upravo održali prosvjed protiv privatizacije Nacionalne zdravstvene službe.

Udruga poziva lobiste privatizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na dijalog i sveobuhvatno utvrđivanje činjenica. (Hina)