Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga pacijenata traži da se 2. prosinca proglasi Danom sigurnog liječenja

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marija Drlje (na fotografiji). foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marija Drlje (na fotografiji). foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) predložila je u četvrtak da se 2. prosinca proglasi Danom sigurnog liječenja, s obzirom na duge liste čekanja i nedefinirane rokove za pojedinu dijagnostičku pretragu ili protokole liječenja.

“Zdravlje zbog tajkunizacije sve više postaje roba, pa tko može neka kupi i liječi se, a tko ne može kupiti neka pati i trpi čekajući zakon biologije”, ističe predsjednik UHP-a Marijo Drlje.

Tvrdi kako u UHP stiže sve više prigovora pacijenata da im neki liječnici primarne zaštite uskraćuju lijekove koje im preporučuju neki bolnički specijalisti, a učestali su prigovori da mnoge lijekove koji su na listi lijekova pacijenti moraju sami kupovati jer nemaju pravo na njih.

Iz udruge stoga traže pravodobno i sigurno liječenje, znanstveno dokazano i provjereno, koje je u skladu s postojećim zakonima. Žele liječenje prema zlatnom standardu u solidarnom javnom zdravstvu, da pacijenti budu u središtu svakog odlučivanja zdravstvene vlasti, te da se javni zdravstveni sustav sačuva kao opće dobro.

Za Dan sigurnog liječenja predlažu 2. prosinca kao podsjetnik na taj datum 1961. godine, kada je iz uporabe povučen Talidomid – lijek protiv mučnine u trudnoći koji je uzrokovao rađanje velikog broja djece s deformacijama.