Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga pacijenata: Novi zakon ispustio sva važna pitanja javnoga zdravstva

Na slici predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje.  arhivska fotografija HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Na slici predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje.
arhivska fotografija HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) reagirala je u četvrtak na nacrt prijedloga novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, ustvrdivši da je uvođenje zdravstvenog turizma i privatizacija primarne zaštite u središtu zakonskih izmjena, u kojima nema ni riječi o bolničkom sustavu, iako su upravo bolnice presudno važna tema javnoga zdravstva, prenosi Hina.

Bolnice proizvode najveće gubitke i dugove, neprimjereno duge liste čekanja te iz njih odlazi i najviše liječnika, no o promjenama u bolničkom sustavu nema ni riječi u zakonskim izmjenama, ističe UHP u javnom pismu upućenom resornom ministru Milanu Kujundžiću, ravnatelju HZZO-a Fedoru Dorčiću i radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Umjesto toga, nacrt novog  zakona bavi se, kažu, samo dvjema temama koje uopće ne pripadaju javnom​ zdravstvu – uvođenjem zdravstvenog turizma i privatizacijom primarne zaštite.

Tako bolnice, navodi UHP, i dalje ostaju vlasnički podijeljene na državne,  županijske i gradske bolnice, a u njima i dalje caruje političko vođenje pa se tako voditelji državnih bolnica smjenjuju nakon parlamentarnih izbora, a u županijskim nakon lokalnih izbora.

U nacrtu novog zakona nema ni riječi o antikorupcijskim mjerama, transparentnosti rada i potrošnje, o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Ne spominje se nagrađivanje izvrsnosti, jačanje javnog zdravstva i prestanak isisavanja javnog novca u privatne ustanove.

Kako smatraju, zakonski prijedlog ne bavi se ni prestankom “naopakog tržišnog (profitnog) vrednovanju rada u zdravstvu koji vrednuje bolest i što veću potrošnju  – što više pretraga, što više liječenja i klikanja na računalu”.

Središte interesa zakonskih izmjena, tvrde u udruzi, usmjereno je na  privatizaciju i tajkunizaciju “za koju  lobiraju neki menadžeri, zaposleni u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS)”, što je u svjetskim razmjerima nezabilježena praksa.

Tako bi i kandidati za zdravstveni turizam i primarna zaštita  imali ugovor s HZZO-om, ubirali sigurne, stalne i velike javne novce, a svu zaradu pretvarali u privatnu.

Iz UHD-a navode kako im smeta i predložena uspostava ‘plemstva od primarne zaštite’. Naime, prođe li ovakav Nacrt, liječnici koji sada kao privatnici popune mrežu ambulanti koja ima ugovor s HZZO-om, moći će svoju ambulantu (i ugovor s HZZO-om) prenijeti na svoju djecu.

O razdvajanju privatne prakse i javnog zdravstvenog sustava u novom zakonu nema ni riječi, kao ni o zdravoj konkurenciji i zdravom tržišnom poslovanju u privatnom zdravstvu, zaključuje UHD.