Nekategorizirano, Svijet

SAD: od EPA-e zatraženo da s internetske stranice ukloni klimatske promjene

EPA/SEBASTIEN NOGIER
EPA/SEBASTIEN NOGIER

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa naložila je Agenciji za zaštitu okoliša (EPA) da sa svoje internetske stranice ukloni sadržaj koji se odnosi na klimatske promjene, izjavilo je za Reuters dvoje zaposlenika agencije.

EPA je u utorak obavijestila zaposlenike da je nova vlada od komunikacijskog tima agencije zatražila da sa svoje internetske stranice ukloni sadržaj o klimatskim promjenama koji uključuje i poveznice na znanstvena istraživanja o globalnom zatopljenju te detaljne podatke o emisiji štetnih plinova.

Prema istom izvoru, taj bi sadržaj mogao biti uklonjen već u srijedu.

Myron Ebell, koji je pomogao u tranziciji EPA-e nakon izbora Trumpa za predsjednika u studenom prošle godine i njegove prošlotjedne prisege, kazao je da ga taj potez ne iznenađuje.

“Pretpostavljam da će stranica o klimatskim sadržajima biti uklonjena, ali poveznice i informacije će i dalje biti dostupni”, kazao je Ebell.

Dvoje anonimnih zaposlenika izrazilo je bojazan da će, “ukoliko stranica više ne bude dostupna, nestati godine rada na problemu klimatskih promjena”.

Trump je za čelnika EPA-e imenovao glavnog državnog odvjetnika Oklahome Scotta Pruitta, dugogodišnjeg ljutog neprijatelja agencije koji je protiv nje vodio 14 sudskih sporova. Za sada još uvijek nije zakazano glasovanje o njegovoj nominaciji.

U Trumpovom tranzicijskom timu je veliki broj ljudi iz energetskog lobija.