Nekategorizirano, Svijet

Samit One Planet: Novi zamah u rješavanju problema okoliša

Svjetski čelnici se nadaju novom zamahu u rješavanju klimatske krize i uništavanja okoliša na današnjem samitu One Planet, ‘online’ događaju čiji su domaćini Francuska i Ujedinjeni narodi, prenosi Hina.

Na samitu bi trebali sudjelovati njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Johnson, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te brojni visoki dužnosnici međunarodnih organizacija.

Zbog pandemije koronavirusa koja je prouzročila svjetsku zdravstvenu i gospodarsku krizu, diplomacija zadužena za pitanje klimatskih promjena pala je u drugi plan.

Organizatori samita One Planet smatraju da nova godina ujedno znači i nove prilike za jačanje napora u rješavanju problema okoliša te da će današnji razgovori na video konferenciji u Parizu označiti i početak većeg angažmana klimatske diplomacije na UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama (COP26) u studenome u Glasgowu.

Nova američka administracija na čelu s Joeom Bidenom, koji je posebnim izaslanikom za klimu imenovao Johna Kerryja, daje dašak optimizma, piše Reuters.

Samit One Planet se trebao održati prošle godine u Marseillesu, ali je odgođen zbog pandemije.

Pariz na taj samit gleda kao na uvod u niz raznih samita o klimi koji će se održati ove godine, s najvažnijim događajem u studenome u Glasgowu.