Nekategorizirano, Stajališta

Silva Celebrini, predsjednica Zbora novinara za okoliš: Nismo u funkciji HEP-ova zelenog marketinga

Na slici Silva Celebrini. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ
Na slici Silva Celebrini. foto HINA/ Zvonimir KUHTIĆ

Predsjednica Izvršnog odbora Zbora novinara za okoliš HND-a Silva Celebrini odbacila je u ponedjeljak navečer optužbu Zelenog foruma da je nagrada za okolišno novinarstvo “Velebitska degenija” u funkciji HEP-ova zelenog marketinga, poručivši da se radi o vrijednoj novinarskoj nagradi koju dodjeljuju “ozbiljni novinari koji ozbiljno ocjenjuju radove svojih kolega i nagrađuju najbolje”.

Zeleni forum, kao koordinacija 44 udruge za zaštitu okoliša iz cijele Hrvatske, uputio je pismo Hrvatskom novinarskom društvu i Zboru novinara za okoliš HND-a u kojem tvrdi da je “Velebitska degenija” u funkciji HEP-ova zelenog marketinga te da bi bila vjerodostojnija kada bi iza nje stajao okolišno odgovorniji donator.

Razlog HEP-ove donacije je isključivo korporativna promocija putem “greenwashinga” (lažno, djelomično točno ili prikriveno “ozelenjivanje” nekog proizvoda ili tvrtke kako bi oni stekli naklonost javnosti), a HEP je tvrtka čiji su projekti poput TE Plomin C, HE Ombla, itd. pod velikom kritikom organizacija za zaštitu okoliša, stoji u pismu.

Legitimno je izraziti sumnju u nagradu iza koje stoji HEP, koji ima u planu objekte koji su sa stanovišta utjecaja na okoliš u najmanju ruku sumnjivi i protiv kojih se na noge digla hrvatska javnost predvođena zelenim pokretom i praćena okolišnim novinarima članovima našeg Zbora, odgovara Celebrini Zelenom forumu.

Okolišni novinari su o projektima poput Plomina, Omble i dr. izvještavali, radili nebrojene radijske i televizijske emisije i pozivali slušatelje, gledatelje i čitatelje da ih komentiraju. Bilo je tu nebrojeno tema poput šljunčarenja, radioaktivnog i opasnog otpada, uništavanja rijeka, odlaganja opasnog i drugog otpada, narušavanja bioraznolikosti, uništavanja prirodnih resursa, praćenja posljedica klimatskih promjena i sl.

“I gle čuda, sve su te teme ovisno o aktualnosti u datoj godini bile i teme razmatranja i rasprave našeg Povjerenstva za dodjelu nagrade ‘Velebitska degenija’, koje je upravo takve najžešće i najangažiranije s ponosom i nagrađivalo”, ističe Celebrini.

Čudno je, nastavlja Celebrini, kako dosad nitko od udruga, sudionika u natječaju niti od nagrađenih nije imao primjedbi na izbor Povjerenstva i njegov sud.

Također, nitko nije “posumnjao da smo svi mi zapravo paravan za nekakvu promidžbu HEP-a i njegovih prljavih namjera, koje ne znate ni nazvati pravim imenom nego ih umatate u celofan i nazivate ‘greenwashingom’, ne navodeći pri tome ni jedan valjan argument za to i dovodeći pred cjelokupnom hrvatskom javnošću u pitanje jednu tako vrijednu novinarsku nagradu kao što je ‘Velebitska degenija'”.

“Odgovorno tvrdim da nismo nikakvo društvo za ‘zeleno pranje’ nego ozbiljni novinari koji ozbiljno ocjenjuju radove svojih kolega i nagrađuju najbolje, što je jedini pravi razlog dugovječnosti ove nagrade”, poručuje Celebrini.

(Hina)