Aktivizam, Nekategorizirano

Dodijeljene novinarske nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša

Foto Hina/ Dario GRZELJ

U povodu Svjetskog dana zaštite prirode, Zbor novinara za okoliš HND-a u ponedjeljak je dodijelilo nagrade “Velebitska degenija” Ani Malbaši, Andreju Dimitrijeviću, Ivani Nobilo te postumno Srđanu Vrančiću Vrani, za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u 2021.

U kategoriji Televizija dobitnica je novinarka Nove TV Ana Malbaša za prilog “Troska u Dugom Ratu” emitiran u emisiji “Provjereno”.

U kategoriji Tisak i Internet Srđan Vrančić Vrana postumno je nagrađen za seriju reportaža u sklopu projekta Scuba Skener objavljenih u Jutarnjem listu te u istoj kategoriji novinar Andrej Dimitrijević za tekst “Kraj Samobora mimo dozvole skladištili 2000 tona smeća. Inspektorat reagirao nakon Telegramove istrage”, objavljen na portalu Telegram.

U kategoriji Fotografija lauretakinja je Ivana Nobilo za seriju fotografija “Ježeva nova kućica – Što smo učinili morskim životinjama” objavljenih u Jutarnjem listu u sklopu projekta “Scuba skener”.

Za nagrade je ove godine stigla 41 kandidatura s ukupno 98 radova, i to u kategorijama tisak i internet, radio, televizija i fotografija.

O dobitnicima je odlučivao Ocjenjivački odbor u kojem su bili: Lidija Komes (predsjednica), Silva Celebrini, Marina Bujan, Koraljka Eterović, Mirko Janković, Lidija Tošić i Davorin Marković. Odbor je većinom glasova odlučio ove godine ne dodijeliti nagradu za radijsko novinarstvo, dok su u kategoriji tiska i interneta dodijeljene dvije nagrade, ravnopravno dvojici kandidata, navodi se u priopćenju.