Nekategorizirano, Svijet

Slavlje u Australiji nakon što su birači podržali istospolni brak

EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
EPA/DAVID CROSLING AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

– Živopisne proslave uslijedile su u parkovima i na drugim javnim površinama diljem Australije nakon što je objavljeno da je većina stanovništva na dragovoljnom izjašnjavanju podržala legalizaciju istospolnih brakova, prenosi Hina.

Više od sedam milijuna birača, ili 61.6 posto, glasalo je ‘za’ na savjetodavnom izjašnjavanju koje je organizirano putem pošte, objavio je australski zavod za statistiku. Odaziv je bio 80 posto.

Australski premijer Malcom Turnbull kazao je da će poštivati volju birača i kazao da će zakon o legalizaciji istospolnih brakova biti usvojen do kraja godine. “Tražili smo njihovo mišljenje.. i dobili smo ga”, rekao je.

Nakon toga uslijedilo je slavlje desetaka tisuća ljudi koji su objavu rezultata čekali na javnim površinama.

U parku princa Alfreda u Sydneyju buknula je erupcija suza, poljubaca i zagrljaja. Zavijorile su se stotine duginih zastava. Slavilo se uz pjesmu Lady Gage “Born This Way.”

U Melbourneu se otvarao šampanjac i plesalo se uz pjesmu Kylie Minogue “Celebration”.

“Ovo čekam cijeli život”, rekao je 24-godišnji student Joseph Smith. “Osjećam se kao da sam pronašao svoje dostojanstvo”.

“Australci su kao nikada prije poslali jasnu poruku zastupnicima da legaliziraju istospolne brakove. To jasno govori koliko Australci drže do vrijednosti i jednakosti”, rekao je Alex Greenwich, glasnogovornik kampanje za legalizaciju istospolnih brakova.

Vlada je obećala da će promijeniti zakon koji sada definira brak kao “zajednicu muškarca i žene, u koju stupaju dobrovoljno do kraja života”.

Očekuje se da će rasprava promjeni zakona u parlamentu početi već u četvrtak.

Među glavnim zagovornicama istospolnih brakova bila je i Christine Forster, sestra bivšeg konzervativnog premijera Tonyja Abbotta, velikog protivnika legalizacije.

Rekla je da joj je brat čestitao na rezultatu i kazao da se volja birača mora ispoštovati.