Nekategorizirano, Stajališta

SOS Dječje selo Hrvatska: djeca trebaju odrastati u obiteljskom tipu alternativne skrbi

SOS Dječje selo Hrvatska u ponedjeljak je potrebnim ocijenilo vraćanje pažnje na nezaštićenu djecu i povećanje sredstava za socijalnu skrb te je istaknulo važnost ukidanja institucionalne skrbi o djeci kako bi ona odrastala u obiteljskom tipu alternativne skrbi, prenosi Hina.

“Kada se prije pomislilo na alternativnu skrb, to su bile institucije gdje se dijete izgubilo. Procesom deinstitucionalizacije, stavljanjem djeteta u fokus, pozivanjem na djetetova prava rade se pomaci”, rekla je direktorica razvoja nacionalnih programa SOS Dječjeg sela Hrvatska Gordana Daniel na međunarodnoj konferenciji.

SOS dječja sela brinu se za djecu bez roditelja i roditeljske skrbi, a život u SOS dječjim selima nalik je životu svake obitelji, samo što su njihove obitelji nešto veće, a o njima se brinu SOS mame. Uz to, SOS dječja sela razvijaju niz dodatnih sadržaja i usluga kojima žele odgovoriti na potrebe ciljane skupine. Time je dijete u fokusu, čuje se i prepoznaju se njegove potrebe.

U 2018. godini, u dva SOS Dječja sela Lekenik i Ladimirevci, odrastalo je 170 djece u 31 SOS obitelji. U SOS Zajednicama za mlade u u Zagrebu, Velikoj Gorici i Osijeku, gdje djeca odlaze kada završe osnovnu školu, odrasta 49 srednjoškolaca, a 29 mladih bilo je uključeno u Program polusamostalnog življenja koji im pomaže u snalaženju u odraslom životu.

Udruga se financira zahvaljujući uglavnom sponzorima i donatorima, rekla je Daniel dodavši da država, iako ih manjim dijelom i ona financira, još nije spremna izdvojiti dovoljno sredstava kako bi sve usluge i potrebe djece mogle biti zadovoljene.

To je problem u malim sredinama koje nemaju jake socijalne usluge i gdje obitelji teško dolaze do potrebne stručne pomoći.

“Sada se sve važnije socijalne usluge baziraju na jačanju obitelji. Nije nam u fokusu dati samo direktnu skrb djetetu koje mora biti izdvojeno, već šest godina radimo na programima kojima se jača obitelj i sprječava izdvajanje djeteta iz obitelji. To je budućnost”, istaknula je.

Predsjednica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska Mariza Katavić rekla je kako uvijek postoji potreba za novim dječjim selima, ali da je problem, osim financiranja, i ostala infrastruktura – prometna, domova zdravlja i centara za socijalnu skrb.

“To su sve veliki problemi koje nije lako riješiti. Problem je u tome da ne možemo očekivati od države i lokalne zajednice da sve to riješe jer lokalna zajednica vrlo često nema novaca iako ima želju”, ocijenila je.

Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku istaknula je kako se predviđa da djeca postepeno napuštaju dječje domove i da u domovima ostaju kapaciteti samo za kratkotrajne hitne smještaje.

“Pretpostavka za to su snažan razvoj udomiteljstva uz paralelni razvoj usluga za obitelji u riziku kako bi se djeca, koja mogu, vratila u primarnu obitelj uz ojačane kapacitete roditelja, zbog kojih su iz te obitelji i izdvojeni, a ona djeca, koja ne mogu biti u svojoj primarnoj obitelji, išla bi prema drugim institutima kao što je posvojenje.

Međunarodna konferencija pod nazivom “Prepoznaj, brini, ponosi se!” održana je u povodu obilježavanja triju obljetnica: 70 godina krovne međunarodne organizacije SOS Children’s Villages International, koja je do sada podržala četiri milijuna djece kroz sustav alternativne skrbi i jačanja obitelji, 30 godina Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece te 10 godina Smjernica Ujedinjenih naroda za alternativnu skrb o djeci.