Nekategorizirano

Studenti FER-a nagrađeni Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu za EU projekt borbe protiv energetskog siromaštva

Krajem lipnja rad grupe studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) na borbi protiv energetskog siromaštva nagrađen je Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2018./2019.

Predložen rad rezultat je rada na projektu FER rješenja za bolju zajednicu koji se provodi u suradnji Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), Grada Zagreba i Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), a uključio je posjete energetski siromašnim kućanstvima u Zagrebu s ciljem sustavnog pristupa rješavanju problema energetskog siromaštva u Hrvatskoj. Projektom FER rješenja za bolju zajednicu obuhvaćeno je 100 kućanstava s područja Grada Zagreba, koji je partner na projektu putem Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Energetsko siromaštvo predstavlja jedan od rastućih problema u Hrvatskoj budući da sve više stanovnika ima financijskih problema u podmirenju troškova za energiju nužnu za život u prihvatljivim uvjetima.

Projekt FER rješenja za bolju zajednicu sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a odobren je na pozivu Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja.

Studenti, Bruno Bijelić, Nikolina Čović, Teo Gregov, Marija Horvat, Maja Matešić, Matija Melnjak, Natalia Risonjić, Dajana Šeketa i Lucija Šošić, nagrađeni su za rad pod nazivom FER rješenja za bolju zajednicu u kategoriji (f) Nagrada za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici u području tehničke znanosti. Svečana dodjela Rektorove nagrade održana je 3. srpnja 2019. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Jedan od ciljeva projekta je uspostava programa društveno korisnog učenja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva pokretanjem vještine „Primjena tehničkog znanja u društveno korisne svrhe“.

Potreba za sustavnim bavljenjem ovom temom te uvođenjem društveno korisnog učenja na fakultete prepoznata je kroz provedbu prošlih projekata DOOR-a, REACH i Znanjem do toplog doma kroz koje su provedeni energetski pregledi u Sisačko-moslavačkoj županiji te na području Grada Zagreba. Namjera programa društveno korisnog učenja je studentima FER-a omogućiti razvijanje socijalne osviještenosti, primjenu svog znanja na konkretnim društvenim problemima te tako dugoročno doprinijeti dobrobiti zajednice.

Volonterski rad studenata uključio je terenske posjete energetski siromašnim kućanstvima u Zagrebu uz podršku Društva za oblikovanje održivog razvoja. Studenti su u sklopu projekta prošli praktičnu obuku za rad na terenu, približena im je problematika energetskog siromaštva u Hrvatskoj te su samostalno proveli energetske preglede. Kako je projekt u završnoj fazi, broj trenutno
posjećenih kućanstava je iznad 90. Svakom kućanstvu koje posjećuju, studenti donose paket energetski učinkovite opreme (LED žarulje; perlatore; brtvene trake za prozore i vrata; reflektirajuće folije; produžni kabel s prekidačem te vremenski uklopni sat) za provedbu jednostavnih mjera energetske učinkovitosti, vrše jednostavan energetski pregled i educiraju ukućane o racionalnom korištenju energije i vode. Uz pregled, studenti provode kratku anketu s ciljem prikupljanja informacija uz pomoć kojih će se formirati prijedlozi politika za suzbijanje energetskog siromaštva zna području Grada Zagreba te uspostaviti korelacija između narušenog zdravlja i energetskog siromaštva. Također, po završetku svih posjeta, studenti će izraditi model koji će Gradu Zagrebu omogućiti procjenu energetskih potreba za pojedino kućanstvo na temelju rezultata energetskih pregleda.

Da biste saznali više o energetskom siromaštvu posjetite DOOR-ov YouTube kanal: Što je energetsko siromaštvo?

Više o projektu: http://door.hr/portfolio/fer-rjesenja-za-bolju-zajednicu/ .