Aktualno, Nekategorizirano

Udruga PET PLUS započinje provedbu EU projekta resocijalizacije bivših zatvorenika s pomoću modela ‘kuće na pola puta’

Udruga PET PLUS, Udruga Institut Pula i Callidus – ustanova za obrazovanje odraslih organiziraju početnu konferenciju projekta Start point koja će se održati u utorak, 5. studenoga 2019. u 12 sati u hotelu Panorama u Zagrebu.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a odobren je na pozivu za dodjelom bespovratnih sredstava “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za podršku učinkovitoj resocijalizaciji i reintegraciji počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu“.

Prema procjeni Uprave za zatvorski sustav, u zatvorskom sustavu godišnje je oko 100 zatvorenika s potrebom za intenzivnom pomoći i podrškom u postpenalnom prihvatu, rješavanje problema smještaja i organizacije života.

U predmetima uvjetnog otpusta zaprimljenih tijekom 2015. godine izrečeno je 354 posebnih obveza od čega se 85 % posebnih obveza odnosi na redovito javljanje nadležnom tijelu za probaciju, centru za socijalnu skrb, sudu ili policijskoj upravi, dok se 13 % posebnih obveza odnosi na nastavak liječenja od ovisnosti. Ovi podaci ukazuju na veliku potrebu za pomoći u rješavanju ovih problema na nacionalnoj razini.

Kao jedno od rješenja, Udruge PET PLUS, Institut Pula i Callidus – ustanova za obrazovanje odraslih provest će projekt simbolična naziva Start point.

Projekt se bazira na organiziranju kuće na pola puta, po uzoru na engleske primjere, a sukladno našem zakonodavnom okviru. U kući će se uz smještaj za desetak bivših kažnjenika pružiti cjelokupan program stabiliziranja, psihosocijalne podrške i pomoći radom sa stručnjacima, omogućit će im se dodatno obrazovanje i edukacije na raznim radionicama.
Korisnici projekta u svakom momentu će imati sve informacije o svojim pravima na slobodi, a jedan oblik mentorstva pružit će im se pri pri traženju zaposlenja.

Rješenja koja iznjedri ovaj projekt mogu poslužiti kao primjer dobre prakse u budućnosti.