Nekategorizirano

Studija slučaja mreže Clubture: razgovor o zaključcima istraživanja o utjecaju mreža na hrvatsku nezavisnu scenu

U utorak 12. prosinca, s početkom u 19 sati, u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se razgovor pod nazivom Upornošću do mreže: studija slučaja mreže Clubture, u kojem će biti predstavljeni zaključci istraživanja o funkcioniranju i utjecaju mreža – osobito mreže Clubture – na hrvatsku nezavisnu scenu.

Istraživanje je provedeno u okviru nedavno završenog projekta Nova javna kultura i prostori društvenosti i uskoro će biti javno objavljeno, a istraživački tim činili su Sanja Sekelj, Donato Ricci, Edgar Buršić i Davor Mišković, uz podršku širokog kruga stručnjaka. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Mreža Clubture (Savez udruga Klubtura) je neprofitna, inkluzivna, participativna mreža koja okuplja protagoniste nezavisne kulture iz Hrvatske te radi na njezinom osnaživanju. Osnovana je 2002. godine u Zagrebu s ciljem jačanja suradnje među organizacijama nezavisne kulture na području Hrvatske kroz razmjenu kulturno-umjetničkih sadržaja i programa, te distribuciju kulturnih sadržaja u što različitije dijelove zemlje. Savez broji preko pedeset aktivnih članica i sudjeluje u nacionalnim, regionalnim i međunarodnim projektima, inicijativama i mrežama. Od osnutka mreže do 2022. godine, kroz program Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja realizirano je više od 260 projekata s preko 1500 kulturnih i umjetničkih događanja u više od sto gradova i mjesta u Hrvatskoj. Jedna od specifičnosti programa je način donošenja odluke o tome koji će se projekti realizirati u pojedinom ciklusu programa, o čemu zajednički odlučuju svi predlagatelji projekata i članice mreže Clubture.

Nalazi spomenutog istraživanja sugeriraju da je mreža Clubture imala značajnu ulogu u oblikovanju razvoja nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj, i to stvaranjem povezane i podržavajuće zajednice za nezavisne kulturne organizacije, te legitimiziranjem i institucionaliziranjem nezavisne kulturne scene. Iz analize se također može zaključiti kako je mreža nametnula određeni pritisak organizacijama da se prilagode normama i vrijednostima mreže, što je možda dovelo do određenog stupnja homogenosti unutar nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj.

U razgovoru, koji će voditi sociolog Davor Mišković iz udruge Drugo more, sudjelovat će povjesničarka umjetnosti Sanja Sekelj, zaposlena na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, i sociolog Edgar Buršić, zaposlen na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Sudionici će razgovarati o analizi mreže Clubture i zaključcima o razvoju nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj kroz prizmu teorije scene i utjecaja koji je Clubture odigrao u njezinom razvoju.

Razgovor se održava u okviru programa Refleks udruge Drugo more. Ulaz je slobodan.

Izvor: Drugo more