Aktualno, Nekategorizirano

U Rijeku stiže međunarodna putujuća izložba plakata Tolerancija kustosa Mirka Ilića

Nastala prema koncepciji dizajnera i ilustratora svjetskog glasa Mirka Ilića, u Rijeku stiže putujuća izložba plakata u okviru edukativnog kulturno-umjetničkog projekta Tolerancija.

Odabrani plakati na temu tolerancije, čiji autori potječu iz raznih dijelova svijeta, bit će od 16. do 23. ožujka postavljeni na panelima na Korzu. Izložbu će u utorak 16. ožujka u 12 sati otvoriti gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, kulturolog i antropolog Aljoša Pužar i Davor Mišković, direktor udruge Drugo more koja je uz Ilićevu organizaciju Tolerance Project Inc. organizator izložbe.

U želji i nadi o postizanju prihvaćanja i toleriranja svakog pojedinca, Mirko Ilić od 2017. godine okuplja brojne svjetske dizajnere koji na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovaraju pozivom na toleranciju.

Ilićevim riječima, „ideja ovog programa je doprinijeti pokretanju razgovora o uključivosti, koji može počivati samo na temeljima tolerancije – i širiti poštovanje u svijetu koji je sve više razdijeljen kada je riječ o rasi, religiji, seksualnosti i nacionalnom podrijetlu. U plakatima koji su naizmjenično razigrani i ozbiljni, iznenađujući i originalni, projekt Tolerancija koristi jedinstvenu snagu dizajna da nas podsjeti na ono što nam je svima zajedničko i što je potrebno da se premosti jaz među ljudima.“

Plakati su na izložbama diljem svijeta većinom izloženi na otvorenom prostoru, s idejom što veće dostupnosti običnom prolazniku i onim ljudima koji nemaju običaj često posjećivati galerije. Putujuću izložbu je dosad vidjelo više od 250 000 ljudi, pri čemu je samo u 2020. godini predstavljena u dvadesetak gradova – od Bangkoka do Reykjavika – među kojima su se našli i hrvatski gradovi Zagreb, Split i Sisak.

Od domaćih dizajnera, na riječkoj će izložbi biti predstavljeni plakati Dejana Kršića, Borisa Bućana, Roberta Čanaka, Borisa Ljubičića i Svena Sorića.

Na dan otvorenja, Mirko Ilić će videovezom iz New Yorka održati online predavanje Dizajn s desna nalijevo koje će se s početkom u 18 sati moći uživo pratiti putem Facebook stranice Drugog mora.

Namijenjeno u prvom redu srednjoškolskoj i studentskoj populaciji, multimedijalno predavanje bavi se temom korištenja grafičkog dizajna za promicanje društvene ravnopravnosti i pravde, ali i načinima prepoznavanja i dekodiranja novih simbola koje koriste razne desničarske, neonacističke i rasističke skupine, uslijed sveopće stigmatizacije simbola kukastog križa i zabrane njegovog korištenja u propagandne svrhe.

Smatran najpoznatijim i najutjecajnijim grafičkim dizajnerom s prostora Balkana, Mirko Ilić je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina. U SAD odlazi 1986. godine, gdje radi kao ilustrator za vodeće časopise i novine. Godine 1991. postaje umjetnički direktor časopisa Time Interantional, a godinu kasnije i umjetnički direktor editorijala u New York Timesu. Godine 1995. osnovao je Mirko Ilić Corp., studio grafičkog dizajna i 3-D računalne grafike koji, prepoznatljiv po snažnim vizualnim konceptima, radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki. Suautor je više od deset knjiga, a za svoj rad je dobio brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Društva ilustratora, Društva dizajnera u izdavaštvu, Društva novinskog dizajna, Kluba umjetničkih direktora i ID Magazina. 1994. i 1995. godine radio je kao potpredsjednik AIGA ogranka u New Yorku. Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela.
Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju studentima magistarskih School of Visual Arts u New Yorku. Cjelokupan rad Mirka Ilića objavljen je u monogorafiji Dejana Kršića «Mirko Ilić» (AGM, Zagreb, 2007) i «Mirko Ilic: Eye to Hand» (MikserBooks, Beograd 2011).

Više informacija doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.