Nekategorizirano, Svijet

Njujorški plakati Mirka Ilića u Zagrebu u kampanji protiv koronavirusa

Plakati ilustratora Mirka Ilića, kojima je upozorio Njujorčane na opasnost od pandemije Covida 19 moći će se vidjeti i na pedesetak mjesta u Zagrebu, priopćila je tvrtka Belina, koja organizira zagrebačku kampanju.

Kampanja u New Yorku počela je početkom travnja, a pokrenuli su je muzej Poster House, Print Magazine – časopis s područja grafičkoga dizajna te organizacija For Freedoms, a među deset pozvanih dizajnera i ilustratora bio je i Mirko Ilić, a priopćili su iz Beline.

“Vrlo često sudjelujem u društveno angažiranim akcijama, vjerojatno su me zato ljudi iz Poster Housea i Print Magazina pitali da napravim plakat”, rekao je tim povodom Ilić i dodao kako mu je bilo važno učiniti nešto da osvijesti stanovnike New Yorka, a sada i Zagreba, Ljubljane te drugih gradova.

Ilić je osim na uobičajenim lokacijama za oglašavanje, postere tiskao i polijepio ih na lokacijama Manhattana, Bronxa i Queensa kako bi ljude upozorio na opasnost. Dizajn i ilustraciju plakata nadopunila je tipografija Nikole Djureka.

Damir Belina i ja uspjeli smo da uz pomoć Zagreb plakata poruka stigne i do naših građana te da tako barem malo pomognemo u ovoj situaciji u kojoj smo se našli”, rekao je Djurek.

Nakon što smo saznali za kampanju u New Yorku, nismo dvojili trebamo li ih tiskati i organizirati je i u Hrvatskoj, napomenuo je Belina i dodao kako mu je tisak velikih formata specijalnost.

Zato su, naglasio je, odlučili u Zagrebu ići s jumbo plakatima i nekoliko bigboarda površine 50 kvadratnih metara. (Hina)