Aktivizam, Nekategorizirano

„Prepravljeni“ plakati kojima konzervativci obmanjuju javnost

rijeka_crNepoznati/e aktivisti/kinje u noći s petka na subotu su promptno reagirali/e, kako navode za Libelu, na ‘očitu objavu laži od strane neokonzervativaca o Istanbulskoj konvenciji’. Velike billboard plakate zasuli/e su bojom kako bi pokazali/e da širenje dezinformacija neće proći neopaženo.

Podsjetimo, Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznata kao Istanbulska konvencija, predstavlja prvi pravno obvezujući međunarodni instrument koji će služiti kao pravni okvir za zaštitu žena od svih oblika nasilja, sprečavanje, progon i uklanjanje nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.

Hrvatska je Istanbulsku konvenciju potpisala još 2013. godine. Jedno od predizbornih zahtjeva aktualne predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović, bilo je što hitnije ratificiranje Konvencije. U međuvremenu, konzervativne udruge, zajedno sa svojim zastupnicima, počeli/e su plašiti javnost s novokonstruiranom sintagmom praznog značenja – ‘rodna ideologija’, stoga konzervativci i konzervativke koče ratificiranje međunarodnog pravnog dokumenta, koji je donesen u okviru Vijeća Europe, čiji je cilj suzbijanje nasilja prema ženama.