Aktualno, Nekategorizirano

WWF poziva građane da 24. ožujka u 20,30 sati ugase svjetla i pridruže se akciji “Sat za planet Zemlju”

foto FaH/ Denis CERIĆ /tš
foto FaH/ Denis CERIĆ /tš

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u srijedu je pozvala građane da se 24. ožujka u 20,30 sati odazovu njihovoj tradicionalnoj akciji “Sat za planet Zemlju” i ugase svjetla na sat vremena za spas Zemlje te razmisle što za njih znači priroda, koja je ključna uloga bioraznolikosti i kako je mogu zaštititi i živjeti u skladu s prirodom, prenosi HINA.

WWF (World Wide Fund for Nature) je pozvao i sve gradove da se uključe u “Sat za planet Zemlju” te zamrače svoja središta i ključne znamenitosti. Podsjetili su kako se Hrvatska u tu inicijativu uključila još 2009., a broj gradova koji u njoj sudjeluju raste iz godine u godinu. Lani je više od 70 hrvatskih gradova isključilo svoju javnu rasvjetu.

“Prijašnjih smo godina kroz sat vremena promislili o svojem otisku na planet i o akcijama koje možemo poduzeti kako bismo ga umanjili. Ove godine pozivamo sve pojedince da tijekom ‘Sata za planet Zemlju’ razmisle što za njih znači priroda i koja je ključna uloga bioraznolikosti te kako je možemo zaštititi i živjeti u skladu s prirodom”, istaknula je u priopćenju Petra Boić Petrač iz WWF Adrije, voditeljica inicijative “Sat za planet Zemlju”.

Ta WWF-ova inicijativa će 24. ožujka ponovno ujediniti milijune ljudi diljem svijeta koji će tako pokazati svoju predanost planetu. “Kako je naš zajednički dom suočen s dvostrukim izazovom klimatskih promjena i propadanja biološke raznolikosti, najveći svjetski pokret za očuvanje planeta usmjeren je na mobiliziranje pojedinaca, poduzeća i vlada da budu dio razgovora i pronalaska rješenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti”, ističu u WWF-u.

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, u WWF-u kažu kako se “Sat za planet Zemlju” danas obilježava u više od 180 zemalja i teritorija, a budući da se globalna biološka raznolikost smanjuje zastrašujućom brzinom, akcija će se ove godine usredotočiti na djelovanje u smjeru biološke raznolikosti i prirode.

U WWF-u kažu kako su u proteklom desetljeću, kroz “Sat za planet Zemlju” pomogli temu klimatskih promjena prenijeti iz konferencijskih dvorana u boravke naših domova, a sada je trenutak da to učini s biološkom raznolikošću o kojoj smo svi ovisni. Kroz slogan “Connect2Earth” (poveži se sa Zemljom) ovogodišnji “Sat za planet Zemlju” ističe najvažnije probleme zaštite okoliša.

Kolumbijci će od vlade zahtijevati prestanak krčenja šuma do 2020. godine. Francuska Polinezija krenut će u zaštitu pet milijuna kvadratnih kilometara mora, dok će se Indijci obvezati na promjenu prema održivijem životnom stilu.

U Hrvatskoj “Sat za planet Zemlju” za zaštitu rijeke Drave

U našoj regiji WWF će kroz “Sat za planet Zemlju” istaknuti povezanost bioraznolikosti i klimatskih promjena. Sloganu “Connect2Earth” WWF dodaje “Connect2Rivers” i cijelu inicijativu usmjerava na zaštitu slatkovodnih ekosustava i važnih rijeka.

“U Hrvatskoj inicijativu usmjeravamo na zaštitu rijeke Drave na kojoj je planirana izgradnja dviju hidroelektrana”, istaknula je Boić Petrač te najavila kako će uskoro pokrenuti peticiju za spas te rijeke. U Sloveniji privode kraju peticiju za spas rijeke Mure kojoj prijeti izgradnja osam hidroelektrana, a u Albaniji je fokus na rijeci Valboni, gdje se grade dvije hidroelektrane, a u planu je i izgradnja dodatnih. U BiH su usredotočeni na močvare i hitnu potrebu za njihovom revitalizacijom.

Ističu kako slatkovodne vrste izumiru najbrže od svih vrsta na svijetu – 81 posto u posljednjih 50 godina – uglavnom zbog izgradnje brana koje ometaju povezanost rijeka. “Ovo smanjenje je više nego 100 puta brže od propadanja kopnenih vrsta. S našim slatkovodnim ekosustavima koji su već ugroženi postojećim hidroelektranama izgrađenim bez mjera zaštite okoliša i s više od 2700 novih brana planiranih u regiji, hidroenergetika je jedna od najznačajnijih prijetnji našoj bioraznolikosti. Gubitak slatkovodnih ekosustava smanjuje našu sposobnost ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama”, naglasila je Boić Petrač.

Na danas pokrenutoj internetskoj stranici connect2earth.org WWF sve poziva da napišu što za njih znače biološka raznolikost i priroda, a WWF poziva sve ljubitelje prirode da posjete i stranicu www.prirodazaljude.org na kojoj mogu saznati o vrijednostima prirode u svojoj zemlji.