Aktivizam, Nekategorizirano

Rekordnih 187 zemalja sudjelovalo u Satu za planet Zemlju

Dubrovnik, Foto: Zeljko Tutnjevic
Dubrovačke zidine u mraku
Foto: WWF

Tisuće svjetskih atrakcija ponovno su isključila svjetla – Eiffelov toranj, rimski Coloseum i Španjolske stube, Times Square i Empire State Building u New Yorku, Sears Tower u Chicagu, mostovi San Francisca, Sydneya, neboder Taipei 101, Big Ben i Tower Bridge u Londonu, Sagrada Familia u Barceloni, egipatske piramide, Akropola u Ateni, Brandenburška vrata u Berlinu…

Sedamdesetak hrvatskih gradova u subotu je u 20,30 sati isključilo rasvjetu znamenitosti i javnu rasvjetu mnogih trgova i ulica radi osvjetljavanja velikog problema današnjice – klimatskih promjena. I ove godine Dubrovačke zidine, pulska Arena, zagrebačka katedrala, splitska riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, središta Rijeke, Varaždina, Šibenika, Trogira, Požege, Vinkovaca… sudjelovali su u jubilarnom Earth Houru.

Grad Zagreb je u subotu navečer od 20,30 do 21,30 sati ugasio javnu i dekorativnu rasvjetu katedrale, Kaptola i Trga Nikole Šubića Zrinskog. Na zagrebačkom Zrinjevcu održala se proslava “Stand Up for Planet” tijekom koje je nastupio Gudački orkestar HGM-a pod ravnanjem maestra Anđelka Krpana uz izvedbu djela Haydna, Slavenskog i Brahmsa. Za zabavu su se pobrinuli komičari Studija smijeha Marina Orsag i Tin Sedlar, te plesačica Jelena Znaor.

Akciji gašenja rasvjete od 20,30 do 21,30 sati pridružili su se i mnogi građani u svojim domovima te institucije i tvrtke. WWF ih je sve pozvao i na promišljanje o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv klimatskih promjena.

Sat za planet Zemlju je obilježen u brojnim gradovima Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije i Slovenije.

Ova WWF-ova inicijativa pokrenuta je 2007. u australskom Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla kako bi podigli glas protiv klimatskih promjena.