Aktivizam, Nekategorizirano

Zaštita prirode ne smije biti samo na papiru

Autumn colours on the trees surrounded by the early fog, Veliki Prstvaci waterfalls, close to Gradinsko lake, Upper Lakes, Plitvice National Park, Croatia.

Istraživanje također pokazuje jasne prednosti za ugrožene vrste i lokalno gospodarstvo tamo gdje su Europska komisija i nacionalne vlade poduzele učinkovite mjere.

Europska komisija potvrdila je nedavno da su EU Direktiva o pticama i Direktiva o staništima najčvršći propisi za zaštitu prirode i obvezali su se na poboljšanje učinkovitosti tih propisa. WWF u novom izvješću  “Sprječavanje parkova na papiru: Kako napraviti EU prirodno zakonodavstvo učinkovitim” nudi dobar pregled glavnih problema na terenu i učinkovita rješenja za njih. Povećanje morskih zaštićenih područja, učinkovite mjere i planovi za sva prirodna područja, povećana ulaganja i bolje praćenje i provedbe zakonskih obveza su identificirani kao prava rješenja kako bi se osiguralo da europska priroda bude zaštićena i obnovljena.

– Europa ima neke od najjačih zakona za zaštitu prirode na svijetu, no unatoč tome svakodnevno gubimo staništa i vrste zbog ilegalnog industrijskog razvoja. Zaštita na papiru je besmislena ako nije potkrijepljena učinkovitim upravljanjem i odgovarajućim financiranjem na terenu. Ovo izvješće govori što bi institucije Europske unije i državna tijela trebala hitno raditi kako bi zaustavili gubitak prirode i krenuli prema prijeko potrebnom održivom korištenju prirodnih resursa, rekao je Andreas Baumüller, voditelj prirodnih resursa u WWF-ovom uredu za europske politike.

Kao što je vidljivo iz izvještaja, jedinstvena prirodna područja poput močvara, netaknutih planina, rijeka i morskih područja pod prijetnjom su zbog nedostataka u zakonu, nedostataka odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš i nepostojećih ili neprikladnih planova upravljanja. To ostavlja otvorena vrata štetnim industrijskim projektima poput povećanja riječne plovidbe u španjolskom Nacionalnom parku Doñana gdje se močvara isušuje ili razvoja velikih skijališta koja prijete opstanku medvjeda u Nacionalnom parku Pirin u Bugarskoj. I naše jedino UNESCO područje – Nacionalni park Plitvička jezera – pod prijetnjom je uništavanjem staništa i gubitkom vrsta zbog masovnog turizma.

S druge strane, u izvješću se navode i primjeri dobre prakse provedeni u mnogim zaštićenim područjima sa značajnim dobrobitima za životinjski svijet, lokalnu zajednicu i njihovo gospodarstvo. Čvrsta suradnja između lokalnih vlasti i privatnog sektora dovela je primjerice do transformacije austrijskog Tiroler Lechtala u simbol lokalnog ponosa i atraktivnu turističku destinaciju.

– Zaštita prirode ne smije biti samo na papiru! WWF Adria je uz brojne europske urede WWF-a i druge nevladine organizacije provodila kampanju ‘Krik za prirodu’ u Hrvatskoj i Sloveniji. Ta je kampanja postigla velik uspjeh, a sama činjenica da se više od 520.000 ljudi diljem Europe uključilo u javno savjetovanje dokazuje da bi zaštita prirode trebala biti prioritet i visoko na političkoj agendi svih zemalja Europske unije. Zaštićena priroda ima izravnu vrijednost za ljude i priroda bi općenito morala biti glavni pokretač promjene poljoprivrednog, energetskog i prometnog sektora – zaključuje Martin Šolar, direktor WWF Adrije.