EHO, Nekategorizirano

Počeo Balkan Rivers Tour 2

soca_crSkupina kajakaša iz cijele Europe okupili su se na izvoru rijeke Soče u Nacionalnom parka Triglav, a nakon konferencije za novinare u slikovitoj dolini Trenta, počeli su sa veslačkom akcijom veslanja akciju Soča Source to Sea.

Cilj kampanje je naglasiti štetne učinke brana na riječne ekosustave. Kajakaši će se također suočiti s tim preprekama i pronaći put oko sedam brana tokom veslanja po Soči od izvora u Alpama sve do delte Jadranu. Kajakaši će dokumentirati svoje veslanje fotografijama i videima kako bi prikazali ljudima drastičnu promjenu koja se događa sa rijekom prije i poslije brane, prenosi WWF.

– Unatoč svim činjenicama i koristima slobodno tekućih rijeka, neki ljudi u njima ne vide ništa drugo nego energetski potencijal i veliku priliku za profitabilan posao. Iako su europske rijeke pod velikim pritiskom hidroenergetskog lobija, neke od njih uspjele su ostati u prirodnom stanju. One mogu poslužiti kao primjer i dokaz da postoji drugi način i ne postoji bolji primjer kao Soča. Njezin gornji prirodni tok je magnet za ljude iz Slovenije i diljem svijeta, koji ovdje mogu pronaći nešto su doma već izgubili – rekao je Rok Rozman, bivši olimpijski veslač, ekstremni kajakaš, biolog i voditelj projekta Balkan Rivers Tour.

 Inicijativa je podržana i od strane Nacionalnog parka Triglav, gdje su im vodni resursi su vrlo važni i rijeke unutar parka čuvaju u njihovom prirodnom stanju.

– Adria WWF radi već pet godina na očuvanju rijeke Soče i njezinih pritoka. Prošle godine proširila je inicijativu na sve alpske rijeke u Sloveniji, također gornji tok rijeke Save i Savinju. „Svrha programa je očuvanje posljednjih slobodno tekućih dijelova rijeka, kojih je i u Alpama ostalo samo oko 10%. Očuvane i prirodne rijeke su neophodne za zdrave i dinamičke riječne ekosustave i vrste, ali nude i veliku komparativnu prednost za ekološki turizma kao što su ribolov, rafting i kajak. WWF Adria ima za cilj da zaštiti preostale prirodne dijelove rijeka u cijeloj regiji, od Alpa sve do južnih planina Dinarida i kampanja Balkan Rivers Tour odličan je način za podizanje svijesti o prijetnjama našim rijekama i njihovoj važnosti i ekosustavnim uslugama koje nam nude, od opskrbljivanja s pitkom vodom sve do turizma, rekreacije i ribolova – rekao je Martin Šolar, direktor WWF Adria.