Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

WWF počeo kampanju za zaštitu europskih vodnih resursa

Raftingom na Zrmanji i Krupi u organizaciji WWF-a, Foto HINA/ Marina BUJAN
Raftingom na Zrmanji i Krupi u organizaciji WWF-a, Foto HINA/ Marina BUJAN

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (World Wildlife Fund – WWF) u suradnji s više od 100 europskih nevladinih organizacija u utorak je pokrenula kampanju ProtectWater – spasimo rijeke, za zaštitu Okvirne direktive o vodama (ODV), koja štiti europske vodne resurse.

WWF je priopćio kako će kampanja za zaštitu ODV-a trajati do početka ožujka, koliko traje javno savjetovanje i evaluacija propisa Europske komisije (EK). Cilj je potaknuti građane da svojim glasovima spriječe oslabljivanje propisa za zaštitu europskih voda.

“Savjetovanje je jedina prilika za širu javnost da izrazi svoje mišljenje tijekom procesa evaluacije zakona, a #ProtectWater pruža jednostavan alat za građane da iskažu svoju podršku očuvanju propisa”, ističe WWF.

“Godine 2027. pivo više neće imati isti okus” – jedan je od provokativnih scenarija i predodžbi kojim udruge žele potaknuti zainteresiranost i sudjelovanje u javnom savjetovanju.

Kako je voda osnovni sastojak piva, građanima su poručili da zamisle svijet u kojemu omiljeno pivo miriše, ima okus i izgleda kao prljava voda. Naglašavaju da su predstavnici pivovara u zajedničkoj izjavi izrazili zabrinutost za buduću kvalitetu vode u Europi.

“Poluprovedba propisa država članica EU-a je zločin sam po sebi, a njihovo nastojanje da ga oslabe čak i prije nego što je Komisija završila provjeru prikladnosti, korak je previše”, naglasio je voditelj kampanje iz WWF-ova ureda za europsku politiku Andreas Baumüller i pozvao građane da se pridruže kampanji.

Slatkovodni ekosustavi su najugroženiji na planetu

foto HINA/ Marina BUJAN/
foto HINA/ Marina BUJAN/

U priopćenju se upozorava da su slatkovodni ekosustavi najugroženiji na planetu, a čak 60 posto voda u EU-u nije u dobrom stanju zbog, primjerice, izgradnje brana i druge infrastrukture, te neodržive poljoprivreda.

“Kroz ODV, države članice su se obvezale da će postići dobro stanje voda najkasnije do 2027. godine, iako je prvotni rok bio do 2015. Zbog toga 2027. godinu naša kampanja slikovito prikazuje kao godinu isteka valjanosti dobrog piva”, poručuju udruge.

Upozoreno je da vlade zemalja članica EU-a raspravljaju o tome kako oslabiti zakon uvođenjem veće fleksibilnosti.

“Zbog dobrobiti naših vodnih resursa te nužnog jakog zakonskog okvira koji to omogućava, iskreno se nadamo da će se hrvatska Vlada odrediti prema zadržavanju Direktive u sadašnjem obliku. Direktiva je ambiciozna i zahtjeva velik angažman država, ali je jako dobra jer određuje smjer kojim trebamo ići u upravljanju i očuvanju vodnih resursa”, kaže Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije. (Hina)