Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

WWF: Zajednice primjećuju koristi od obnove močvarnih staništa duž sliva Dunava

Izvor i ilustracija: HINA
Izvor i ilustracija: HINA

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (World Wide Fund For Nature – WWF), uoči Dana Dunava, predstavila je godišnji napredak svog sedmogodišnjeg programa “Partnerstvo za živući Dunav“ istaknuvši kako se primjećuju koristi od obnove močvarnih staništa duž sliva Dunava.

Program “Partnerstvo za živući Dunav” WWF je, uz podršku Coca-Cole (TCCC), pokrenuo prije dvije i pol godine, je obnoviti najznačajnije močvare i poplavna područja u slivu Dunava do 2020. godine, a koje čine kapacitet rijeka u ekvivalentu 4800 olimpijskih bazena (12 milijuna m³) i obnoviti ekvivalent 7422 nogometnih igrališta močvarnih staništa (53 km²).

Upozoravaju da je Dunav, najduža rijeka EU, izgubio 80 posto svojih poplavnih i močvarnih područja zbog ljudskih intervencija u proteklih 150 godina.

“Rezultat je pad populacija ribe i divljači, smanjena kvaliteta vode i manja sposobnost apsorpcija poplavnih voda. “Partnerstvo za živući Dunav“ izravno doprinosi jednu trećinu cilja dunavskih zemlja, da obnove 151,3 km² od poplavnih i močvarnih područja do 2021. godine”, ističe WWF u priopćenju.

Navode i da će u razdoblju restauracije donacijom TCCC financirati mjere kao što su otvaranje nasipa i brana za ponovno spajanje bivših poplavnih područja, poboljšanje kapaciteta za primanje velikih voda, obnova močvarnih staništa biljnih i životinjskih vrsta te izgradnja ribljih staza.

Direktor Dunavsko-karpatskog programa WWF prirode Andreas Beckmann rekao je da su zajedno, WWF i TCCC – uz lokalne vlasti i organizacije u zemljama kroz koje prolazi Dunav, počeli obnavljati vitalne močvare i poplavna područja za dobrobit ljudi, s prvim rezultatima na Neusiedler See u Austriji i Širokom ritu u Srbiji.

Kako bi podigli svijest o važnosti močvarnih područja te njihovom očuvanju i restauraciji, WWF i Coca-Cola organizirali su Turneju za živući Dunav, koja je posjetila više od 36 lokacija diljem Hrvatske, Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, i izravno uključili više od 60 tisuća ljudi.

“Svjesni smo da je voda rijedak resurs. To je ujedno i glavni sastojak naših proizvoda. Zato se zalažemo za kontinuirano poboljšanje učinkovitosti korištenja vode i surađujemo s WWF-om kako bi si postavili ambiciozne globalne ciljeve“, kazala je Sofija Kilifi iz Coca-Cola. Dodala je i da s WWF-om rade od 2007. godine kako bi sačuvali slatkovodne resurse diljem svijeta te značajnije promijenili svoje poslovanje.