Aktivizam, Nekategorizirano

Međunarodna izložba plakata tolerancije autora i kustosa Mirka Ilića u Sisku

Međunarodna izložba plakata tolerancije, kao dio međunarodnog projekta ”Tolerancija” autora i kustosa Mirka Ilića, koja okuplja 150 autora iz cijelog svijeta, bit će otvorena na pješačkoj zoni grada Siska 20. lipnja uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe.

”The Tolerance Project” je putujuća izložba plakata svjetskih grafičkih dizajnera koji su se odazvali na poziv Mirka Ilića da na rast govora mržnje, nacionalizma, ksenofobije i netrpeljivosti odgovore pozivom na toleranciju, odnosno na barem minimum ljudskosti i razumijevanja za druge.

Među autorima plakata su i neki od dizajnerskih ikona Milton Glaser, Seymour Chwast, Peter Bankov, Gunter Rambow, Niklaus Troxler, a od hrvatskih autora Boris Bućan, Boris Ljubičić, Dejan Kršić.

Jedan je od povoda za realizaciju međunarodne izložbe plakata Dan antifašističke borbe, koji se obilježava u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Mirko Ilić završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije te dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinskog tiska, diskografskih tvrtki i kazališta do utjecajnih političkih magazina i novina.

Rano u karijeri internacionalizira svoje djelovanje, a 1986. odlazi u Sjedinjene Države gdje radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa.

Godine 1995. osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D računalnu grafiku i filmske špice. Njegova tvrtka radi dizajn za naručitelje u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih tvrtki, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima.

Zajedno sa Stevenom Hellerom suautor je deset knjiga, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, The Anatomy of Design, Stop Think Go Do, Lettering Large i Presenting Shakespeare. S Milton Glaser objavio je knjigu The Design of Dissent.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Society of Newspaper Design te brojnih drugih.

Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih djela.

Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju studentima magistarskih School of Visual Arts u New Yorku.

Također organizira i kurira izložbe te predaje širom svijeta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, koja je do danas postavljena 53 puta u 24 države. (Hina)