Aktivizam, Nekategorizirano

Prosvjed u Slavonskom Brodu

ni nakon osam godina nema pomaka u smjeru smanjenja onečišćenja
Ni nakon osam godina nema pomaka u smjeru smanjenja onečišćenja

Oko 400 Brođana okupilo se u nedjelju, 17. travnja na prosvjedu zbog onečišćenja zraka, koje je već u travnju dosegnulo i premašilo vrijednosti dozvoljene na godišnjoj razini, te upozorilo da institucije, iako obećavaju, ne rješavaju problem onečišćenja od rafinerije u Bosanskom Brodu, prenosi Hina.

Organizator prosvjeda je neformalna inicijativa građana pod nazivom “Želimo čist zrak u Slavonskom Brodu”, koja drži da se problem onečišćenja zraka više ne može pasivno promatrati i upozorava da ni nakon osam godina nema pomaka u smjeru smanjenja onečišćenja.

– Već niz godina Brođani se bore protiv onečišćenja zraka koje je prešlo sve granice.

Nedavno je Slavonski Brod imao najzagađeniji zrak od svih gradova u svijetu.

Tako je mjerna postaja “Slavonski Brod 2” ponovno zadnjih dana bilježila kontinuirano prekoračenje dopuštene satne koncentracije H2S od 7µg/m3, a najveća koncentracija izmjerena 14. travnja u 0:00 sati iznosila je 123,7µg/m3 – kaže članica inicijative Sandra Buljan.

– Moramo se probuditi, sanjamo da će ovaj problem netko drugi riješiti. Sve vlade i institucije do sad su samo obećavale, ali bez konkretnih mjera koje su na korist građana. Za nas je ovo prvi korak prema cilju – poručila je Buljan, najavljujući novo prosvjedno okupljanje uskoro.

– Astmatičar sam i zadnjih mjesec dana zbog onečišćenog zraka imam ozbiljne zdravstvene probleme, kakve nisam imala prije nego što je rafinerija u Bosanskom Brodu ponovno pokrenula svoj rad. Zbog onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu sve je više građana koji imaju zdravstvenih problema, po tom pitanju hitno moramo nešto poduzeti – istaknula je Ružica Marijanović, jedna od inicijatorica prosvjeda.

– Bez i jedne ozbiljne akcije prema rafineriji teško možemo očekivati da ćemo ovo stanje promjeniti. Brođani očekuju od Vlade, ministarstava i ostalih da se malo više uključe i da se krene u pregovore s Bosnom i Hercegovinom, mislim da je sada prilika, Bosna i Hercegovina je sada u predpristupnim pregovorima za ulazak u EU. To nisu ucjene, ovo je borba za zdravlje, borba za život – rekao je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Dosadašnja mjerenja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu pokazala su da je dominantni zagađivač Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu.