Aktivizam, Nekategorizirano

Dva vodstva kroz izložbu „Šećer s istoka“ u Filodrammatici

U četvrtak 21. travnja i 28. travnja, s početkom u 18 sati, u galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se javna vodstva kroz grupnu izložbu „Šećer s istoka“. Vodstvo i ulaz na izložbu su besplatni, a dolazak nije potrebno prethodno najaviti. Posjetitelje će kroz izložbu voditi producentica izložbe Ivana Katić iz udruge Drugo more, koja je organizator manifestacije „Moje, tvoje, naše: Šećer posvuda“ u sklopu koje je izložba predstavljena.

Više o izložbi:

Gorko-slatka povijest industrije šećera poticala je globalizaciju od vremena atlantskog trgovačkog trokuta, preko kontinentalne blokade i francusko-britanskog gospodarskog rata iz Napoleonovog vremena, pa sve do modernih neoliberalnih ratova. U Europi se ovaj zaslađivač pojavio u vrijeme križarskih ratova, a prije otprilike 200 godina, šećerna repa uzgojena u Europi postala je ozbiljan konkurent uvoznoj šećernoj trsci. Od tada je europska industrija šećera, kao i njegova cjelokupna potrošnja, doživjela ogroman procvat.

Kolektivna izložba „Šećer s istoka“ mađarskog kustosa i jednog od izlagača, Ferenca Grófa, predstavlja svojevrsno kaleidoskopsko putovanje po karipskim plantažama, zelenim poljima i ruševinama europskih tvornica šećera. Izložba za polazišnu točku uzima karikaturu francuskog crtača Honoréa Daumiera, objavljenu 1838. godine u satiričnom časopisu Le Charivari, na kojoj je prikazana borba debele kontinentalne repe i mršave kolonijalne trske za globalnu prevlast. Pored spomenutih, na izložbi radove predstavljaju umjetnice i umjetnici Ludovic Bernhardt, Luz Blanco, Graciela Carnevale, Samuel Ferretto, Thibaut Gauthier, Chris Marker, Kyo Kim, Matteo Locci, Ilona Németh i Anna Ponchon, te riječki umjetnički kolektiv Fokus Grupa, koji se bavi motivima ropstva i kolonijalizma na slikama izrađenima za riječku šećeranu.

Izložba je otvorena do 29. travnja, u radnom vremenu od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati, uz besplatan ulaz.

Informacije o predstavljenim radovima i njihovim autorima mogu se pronaći na internetskoj stranici Drugog mora.

Program sedamnaestog izdanja manifestacije „Moje, tvoje, naše“ financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH i Odjela za kulturu Grada Rijeke. Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.

(Izvor: Drugo more)