Aktivizam, Nekategorizirano

Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta

Gostujući u Rijeci u prostoru Galerije Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka), u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i udruge Drugo more, izložba Mirko Ilić: Iz povijesti ljudske gluposti – dizajnerska povijest svijeta bit će otvorena još do petka, 1. srpnja, u radnom vremenu od 11 do 13 sati i od 16 do 20 sati.

Kao dizajner, art direktor i ilustrator za brojne novine i magazine – Polet, Start, Danas, Panorama, Time, New York Times, Wall Street Journal i druge – Mirko Ilić je ostavio snažne vizualne komentare na aktualna društvena i politička zbivanja u vremenskom razdoblju od početka svoje karijere u drugoj polovici 1970-ih sve do danas, uz brojne refleksije o drugim zbivanjima, pojavama i idejama koje sežu u mnogo dalju prošlost, a bile su relevantne za trenutak u kojem se Ilić na njih osvrnuo. Izložba stoga predstavlja radove koji čine panoramu proteklih 120 godina, sagledanu kroz prizmu jednog iznimnog autorskog opusa.

Osmišljena za mali izložbeni prostor, bez pretenzija da bude sveobuhvatna retrospektiva jednog od najistaknutijih svjetskih dizajnera, izložba kustosa Marka Goluba pruža priliku za novi način sagledavanja Ilićevih radova iz jugoslavenske faze karijere do 1986. godine, i onih nastalih u SAD-u od tada do danas, uključujući radove koji su rijetko izlagani, ili one koji su rijetko prikazivani zajedno. Također, u sklopu riječke izložbe prikazani su pojedini originalni Ilićevi radovi koje je iz svojeg fundusa ustupio Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Ulaz na izložbu je slobodan, a knjigu koja prati postav izložbe moguće je po cijeni od 75 kuna kupiti u Antikvarijatu Mali neboder, ili naručiti emailom na hdd@dizajn.hr.

Mirko Ilić (1956.) jedan je od najistaknutijih svjetskih grafičkih dizajnera i ilustratora. Suosnivač je strip kolektiva Novi kvadrat, a u prvoj fazi karijere dizajnirao je i ilustrirao za novine i časopise kao što su Polet, Start, Danas, Panorama, kazališne plakate, glazbena izdanja i drugo. Od 1986. živi i radi u New Yorku, bio je art direktor internacionalnog izdanja Time Magazinea i Op-Ed stranica New York Timesa, a objavljuje i u Wall Street Journalu, Village Voiceu, Washington Postu itd. Radovi mu se nalaze u muzejskim kolekcijama Smithsoniana, SF MOMA-e i MoMA-e. Predaje ilustraciju na School of Visual Arts u New Yorku i suautor je desetak knjiga o dizajnu i vizualnoj kulturi.

Više o izložbi doznajte na internetskim stranicama Drugog mora i Hrvatskog dizajnerskog društva.