Nekategorizirano, Svijet

Suzavcem i gumenim mecima na Povorku za transrodne osobe

Trans Pride se održava za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca ramazana
Trans Pride se održava za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca ramazana

Istanbulska interventna policija suzavcem i gumenim mecima u nedjelju je napala i rastjerala okupljene u Povorci ponosa za transrodne osobe, zabranjene nakon što su ultranacionalisti zaprijetili da će spriječiti demonstracije “degeneriranih” osoba, a vlasti navodno radi tih prijetnji pristale građanima i građankama Turske uskratiti pravo na okupljanje, prenosi Hina.

Stotine interventnih policajaca u kordonu su stajale na glavnome gradskom trgu Taksimu kako bi spriječili skup “Trans Pride”, koji se održava za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Vlasti su ovaj mjesec zabranile i Trans Pride i LGBT Pride navodeći zabrinutost za sigurnost nakon ultranacionalističkih upozorenja protiv svakog takvog događaja na turskom tlu.

“Ljubitelji nogometa mogu se okupljati u ovoj zemlji gdjegod žele. Naše je okupljanje miroljubivo”, rekao je glasnogovornik istanbulskog LGBTI saveza za solidarnost.

“Sveti mjesec ramazan je izgovor. Ako poštujete ramazan, poštujte i nas. Heteroseksualci misle da je to previše za nas, samo dva dana od 365 dana”, rekao je.

Godišnja Povorka ponosa, opisana kao najveća u muslimanskome svijetu, bila je planirana za 26. lipnja. U Istanbulu su se održavale povorke ponosa za prava LGBT osoba od 2003., u kojima su sudjelovale deseci tisuća ljudi, no prošle godine ju je prekinula policija.