Nekategorizirano, Stajališta

TIH: Upravu Hrvatskih šuma treba smijeniti, a ne isplaćivati bonuse

Sadašnja uprava nije usvajala Antikorupcijske akcijske planove za 2014. i 2015. godinu
Sadašnja uprava nije usvajala Antikorupcijske akcijske planove za 2014. i 2015. godinu

Transparency international Hrvatska (TIH) smatra da Upravu trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. treba smijeniti, a ne joj isplaćivati 5,285 milijuna bonusa na temelju javnosti nedostupnih ugovora o radu koji su potpisani, prenosi Hina.

U povodu slučaja da trojica direktora Hrvatskih šuma traže isplatu milijunskih bonusa TIH je u nedjelju, 24. srpnja ocijenio kako je “nedopustivo da Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. zahtijeva isplatu bonusa prema ostvarenom prometu, a koji je rezultat neučinkovitog upravljanja tvrtkom čiji je vlasnik Republika Hrvatska”.

– Nedopustivo je da se obveznici poreza na dobit i dohodak opterećuju obveznom naknadom u iznosu od 0,0265% prihoda i prometa za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a da istovremeno društvo donira i sponzorira od 2012. do 2015. godine iznos 6.5 milijuna kuna. Od tog iznosa 55% ( ili 3,3 milijuna kuna) raspoređuje se na temelju diskrecijske odluke Uprave društva”, stoji u priopćenju TIH, koji postavlja pitanje zašto se “javnim novcem preko Hrvatskih šuma d.o.o. i diskrecijskog prava Uprave društva bez jasno poznatih kriterija doniraju tijela javne vlasti poput: Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede ili Agencija za poljoprivredno zemljište, nekih županija, gradova i općina”.

TIH zanima i “prema kojim se kriterijima odlukom Uprave financiraju udruge, znanstvene institucije, sportska društva, kazališta, manifestacije koje nemaju nikakve veze s dobrim i učinkovitim gospodarenjem šumama kao javnim dobrom”.

– Uz sve to sadašnja uprava nije usvajala Antikorupcijske akcijske planove za 2014. i 2015. godinu, niti je sprječavala koruptivne rizike i nepravilnosti u poslovanju, a radna skupina koja je sve to trebala kontrolirati formirana je prije šest godina za vrijeme bivše Uprave.

Ovo su razlozi za smjenu, a ne za nagrađivanje bez obzira iz koje političke opcije su kadrovirani članovi Uprave i Nadzornog odbora Hrvatskih šuma d.o.o.“ – istaknula je u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Prema pisanju medija, Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi. Pavelić, kako tvrde mediji, traži isplatu oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna, na temelju ugovora koji je 2012. godine Skupština Hrvatskih šuma zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, sklopila s Upravom Hrvatskih šuma. Taj ugovor navodno sadrži članak o isplati bonusa u slučaju ostvarivanja dobrih rezultata.